John & Gena
‘Wonderschone liefdesbrief aan John Cassavetes en Gena Rowlands – en eigenlijk aan álle acteurs.’ – NRC ★ ★ ★ ★
John & Gena is een anti-Hollywood-tragi-komedie geinspireerd op het leven en werk van het Amerikaanse filmmakers koppel John Cassavetes en Gena Rowlands. Het werk van John Cassevetes en Gena Rowlands balanceerde, een heel oeuvre lang, op de grens tussen fictie en realiteit. Hun persoonlijke leven was daarin een grote inspiratiebron. Hun woonkamer werd soms de filmset, en hun kinderen medespelers. Vaak werkten ze met een voor hen vertrouwde groep acteurs die steeds opdoken in verschillende rollen, en op verschillende leeftijden. Professioneel succes, het familieleven, en ouder worden zijn belangrijke thema’s in hun films. Ook is er bijna altijd een melancholieke ondertoon voelbaar bij de personages, voor wie het leven vaak een strijd is. De films tonen zo de schaduwzijde van The American Dream.
Duur 90 minuten
Genre Theater
Taal Nederlands
John & Gena
Vanaf eind jaren ‘60 tot halverwege de jaren ‘80 schopten John en Gena aan tegen de Hollywood cultus. Ze introduceerden een nieuwe groteske en tegelijkertijd geraffineerde speelstijl, filmden heel dicht op de huid zodat alle emoties zichtbaar waren, en schetsten een tragisch beeld van mensen op zoek naar succes en geluk. Geluk dat niet makkelijk te vinden is in een wereld waarin men voornamelijk beoordeeld werd op hoe succesvol je bent. Maar ondanks de tegenslagen in de vaak seksistische, racistische, neoliberale ‘eigen schuld’ maatschappij blijven de personages altijd hardnekkig op zoek naar betekenis. Een troostrijk streven dat voor diepgang en herkenbaarheid zorgt.
-|-
In het stuk laten acteurs en makers Elsie de Brauw, Wine Dierickx, Matijs Jansen en Bert Luppes zich inspireren door de Cassavetes films, en spiegelen zij hun eigen levens aan die van John en Gena. Ze vragen zich af waar hun persoonlijke leven hun werk in het theater beïnvloedt, en welke rol succes, liefde, intimiteit, werk en ouder worden voor de verschillende generaties speelt.
Lizzy Timmers over John & Gena
Al vanaf de Toneelschool Maastricht – waar ze in 2003 afstudeerde – heeft ze een fascinatie voor de onafhankelijke stijl van John en Gena: “In hun werk gaan ze uit van de intelligentie van de acteur als maker; het acteren is gelaagd zonder dat het op aanstellerij lijkt. Vaak lopen leven en werk door elkaar. John Cassavetes maakte films als A Woman Under the Influence, Gloria, Opening Night en Husbands, meestal met zijn vrouw Gena in de hoofdrol. Hij werkte graag improviserend met zielsverwante acteurs zoals Peter Falk (Columbo!), in een intieme setting, vaak in hun eigen huis. Ze hadden een haat-liefdeverhouding met Hollywood, ze maakten ook deel uit van die wereld van glamour en glitter, maar hun films laten de schaduwzijde van ‘The American Dream’ zien. In de voorstelling laten de acteurs zich inspireren door het koppel en spiegelen zij hun eigen levens aan dat van John en Gena. Het gaat ook over hun persoonlijke leven: wat voor rol spelen al die grote thema’s – succes, liefde, intimiteit, werk en ouder worden – in hun eigen leven en werk?”
REVIEWS
NRC
‘Wonderschone liefdesbrief aan John Cassavetes en Gena Rowlands – en eigenlijk aan álle acteurs.’
NRC
‘Regisseur Lizzy Timmers creëert een prachtige ode aan het leven en de liefde in het teken van de kunst.’
Trouw
‘Bert Luppes is magisch als hij in een paar stappen in Falk transformeert. Net zoals Elsie de Brauw en Wine Dierickx twee prachtige Gena Rowlands tonen.’
Credits
met Elsie de Brauw, Wine Dierickx , Matijs Jansen en Bert Luppes
(live) muziek Wessel Schrik
regie Lizzy Timmers
regieassistent Norah Bouwheer
dramaturgie Koen Tachelet
decor- en lichtontwerp Maarten van Otterdijk
licht Rinke Bartelink
geluidsontwerp Jens Bakker
kostuums Lotte Goos
fotografie Lonneke van der Palen (scene foto's) Salih Kilic (repetitie foto's)
-|-
coproductie Theaterhaus Jena, Theater Rotterdam en Stichting de Lizzy Timmers-groep
met steun van Fonds21, Fonds Podiumkunsten, Gemeente Rotterdam, Stichting de Lizzy Timmers-groep en Theaterhaus Jena
MEER THEATER
Ivo van Hove bewerkte Wie heeft mijn vader vermoord van de internationaal geprezen schrijver Édouard Louis. Van Hove maakte van het zeer uitgesproken boek een monoloog, speciaal voor Hans Kesting.