Jonathan
Jonathan
Voorstellingen
Mijn naam is Jonathan.
Ik heb geen achternaam.
Ik ben een zorgrobot.
Jonathan belooft een bizar poëtische voorstelling te worden, een af en toe bevreemdende conversatie tussen een robot, een mens en het publiek. Een avond vol verwondering en twijfel over wat het betekent om een mens te zijn en dus te moeten omgaan met verrassingen en tegenslag.
Aanvangstijd: 20:00
Duur: 90 min
Locatie: Grote Zaal
Taal: Nederlands
3x Bruno
Tussen 19 en 23 januari kunt u maar liefst drie voorstellingen met Bruno Vanden Broecke in ITA zien. Op 19 januari speelt hij Missie, het is de 8e keer dat we deze productie uitnodigen. Eerder was deze voorstelling te zien in 2008, 2010, 2012, 2013, 2014, 2016 en 2017. Op 22 januari is Bruno te zien in Para en op 23 in de nieuwste voorstelling Jonathan. Een unieke kans om deze bijzondere voorstellingen achter elkaar te bekijken.
foto: ©Danny Willems
Het overlijden van Claudine – moeder, behorende tot de soort homo sapiens en getroffen door Corona – luidt de geboorte in van Jonathan, haar toegewijde, kunstmatig intelligente verzorger.
Jonathan is de naam van een palliatieve zorgrobot, ontworpen door een Artificial Intelligence-team, dat Jonathan versneld in roulatie bracht op het moment dat Covid de woonzorgcentra plotseling in een lockdown plaatste. Zo konden enkele ouderen alsnog de juiste zorg toegediend krijgen, zonder angst voor besmetting. -|- We wonen de uitvaartdienst van Claudine bij. Op de dienst zal naast Herman en vriendin Annie ook Jonathan het woord voeren. Hij zal getuigen over haar laatste dagen. Dat levert pittige monologen en dialogen op, met veel vragen en twijfels rond eenzaam sterven, rond Artificiële Intelligentie, rond het verschil tussen mens en machine, rond zorg. Kun je zorg overlaten aan een machine?
Bruno
Vanden Broecke en Valentijn Dhaenens heten je welkom in hun
iemandsland. Deze twee KVS-gezichten slaan voor Jonathan de handen in
elkaar. Samen stonden ze 20 jaar geleden mee aan het doopvont van
theatergezelschap SKaGeN; nu staan ze voor het eerst met z’n tweetjes op
scène met een eigen creatie.
In de pers
“Dit duo slaagt er feilloos in om wat dit voorjaar ieders hart brak - de toestanden in de woonzorgcentra en het eenzame sterven - tot een stuk te verwerken dat je doet lachen, je ontroert én een zaadje gezond wantrouwen tegenover artificiële intelligentie in je hoofd plant.” - Knack Focus
“In één beweging toont Jonathan daar zijn volledige rijkdom: de tragedie van een eenzame mens, maar ook de unieke troef van zijn menselijkheid.” - De Standaard
“Even hartverscheurend als hilarisch, en het beroert zowel het hoofd als het gemoed.” - De Standaard
“Valentijn Dhaenens imponeert, Bruno Vanden Broecke maakt indruk.” - De Morgen
Bruno Vanden Broecke
Bruno Vanden Broecke (°Sint-Niklaas, 1974) is theater- en filmacteur. Hij studeerde klassieke filologie en dramatische kunsten. Hij was verbonden aan het collectief SKaGeN (2000 tot 2009) en Compagnie De Koe (1999-2008). Hij was als KVS-gezicht eerder te zien in Missie, Para en Ouder kind en Jonathan.
Het grote publiek kent hem van zijn televisiewerk. Hij speelde mee in De Ronde, Code 37, Duts, Katarakt, Matroesjka's 2, Den elfde van den elfde, Callboys 1 en 2, Clinch en Safety First, deelde in de prijzen (een Emmy) met Wat Als 1, 2 & 3 en wordt nog quasi dagelijks aangesproken als Sammy Tanghe uit Het Eiland. Op het witte doek was hij onder meer te zien in Anyway The Wind Blows, Een Ander zijn Geluk en Loft.
Valentijn Dhaenens
Valentijn Dhaenens (°Gent, 1976) is theater- en filmacteur. Hij studeerde in 2000 af als meester in de Dramatische Kunst aan het Conservatorium van Antwerpen, Toneel Dora Van der Groen.
Hij is medeoprichter van het theatergezelschap SKaGeN. Hij was daarnaast te zien in voorstellingen van ondermeer NTGent, KVS, Kaaitheater en Ontroerend Goed. Bij een breder publiek is Dhaenens bekend van film- en televisiewerk in ondermeer het bekroonde De helaasheid der dingen (Felix Van Groeningen), Stranger in Paradise (Guido Henderikx) en Girl (Lukas Dhont). Zowel de films De helaasheid der dingen als Girl werden meermaals wereldwijd gelauwerd, onder andere op het Filmfestival van Cannes met de Camera d’Or.
Valentijn Dhaenens maakte voor KVS Domestica en Onbezongen. De Engelse versie van Onbezongen ging in première op het Edinburgh-festival in augustus 2018 onder de titel Unsung. Daar mocht hij een Fringe First – een van de belangrijkste awards op het Edinburgh Fringe Festival – in ontvangst nemen.
Credits
Tekst & Spel Bruno Vanden Broecke & Valentijn Dhaenens
Stem Van Claudine Gilda De Bal
Geluid Bram Moriau
Licht Geert Drobé
Kostuum Heidi Ehrhart
Vertaling Anne Vanderschueren (Fr), Trevor Perri (En)
Boventiteling Inge Floré
Productieleiding Lieven Symaeys
Spreiding & Tourmanagement Saskia Liénard
Productie KVS
Met dank aan
Jonathan Berte, Lut Boets, Peter De Graef, Janne Desmet, Paul Van Hove,
Bart Voet, Hazel Dhaenens, Bas Vanden Broecke, Jan Eelen, Sanne Nuyens,
Evie Lefebvre, Michael De Cock, Lieven Scheire, Het Geluidshuis &
Raven Ruëll
Met Coronatoegangsbewijs
Om deze voorstelling te bezoeken heeft u een geldig Coronatoegangsbewijs nodig. Dit kan een negatieve testuitslag (testbewijs) zijn, een vaccinatiebewijs of een bewijs dat u hersteld bent van corona (herstelbewijs). Deze dient u in de CoronaCheck-app of geprint via CoronaCheck.nl in een QR-code om te zetten. Dan pas heeft u een geldig Coronatoegangsbewijs.