Laura H.

Sluiten
Nederlands Theater Festival

Laura H.

Toneelgroep Oostpool / Nina Spijkers

Voorstellingen

Helaas, op dit moment zijn er geen voorstellingen beschikbaar.
Laura H.
Toneelgroep Oostpool / Nina Spijkers
1e rang € 27,50 / 2e rang € 25 / 3e rang € 14,50

Als in 2016 een jonge Nederlandse vrouw met haar twee kinderen uit het kalifaat ontsnapt, raakt iedereen in de ban van dit nieuws. Wie is deze vrouw? Hoe kwam ze in het kalifaat terecht? Hoe wist ze eruit te ontsnappen? En waarom werd ze bij terugkeer in Nederland opgepakt en overgeplaatst naar de zwaarbeveiligde gevangenis in Vught? Jade Olieberg en Charlie Chan Dagelet zijn allebei genomineerd voor de Theo d'Or voor hun vertolking van Laura H.

Deze voorstelling is onderdeel van het Nederlands Theater Festival. Van 2 t/m 12 september toont het festival de beste voorstellingen van afgelopen seizoen en laat het daarnaast succesvolle nieuwe ontwikkelingen op het gebied van theater zien. Traditiegetrouw wordt het festival geopend met De Staat van het Theater en worden in het laatste weekend tijdens het Gala van het Nederlandse Theater de belangrijkste Toneelprijzen uitgereikt.

aanvang 20:30
duur 90min
locatie Rabozaal
taal Nederlands gesproken

Naar de bestseller van Thomas Rueb

Als in 2016 een jonge Nederlandse vrouw met haar twee kinderen uit het kalifaat ontsnapt, raakt iedereen in de ban van dit nieuws. Wie is deze vrouw? Hoe kwam ze in het kalifaat terecht? Hoe wist ze eruit te ontsnappen? En waarom werd ze bij terugkeer in Nederland opgepakt en overgeplaatst naar de zwaarbeveiligde gevangenis in Vught? Als de jonge schrijver en journalist Thomas Rueb met het verhaal van Laura in aanraking komt, laat het hem niet meer los. Hij gaat op zoek naar het antwoord op wat haar bezielde om in 2015 met haar man en twee jonge kinderen naar het kalifaat af te reizen. Na haar vrijlating sprak Thomas meer dan 150 uur met Laura, haar vader en andere betrokkenen. Hij las politieverslagen, WhatsApp-conversaties en reisde naar Koerdistan en Irak om haar verhaal te reconstrueren. Het resultaat is een aangrijpend en soms ongelooflijk relaas. Van zijn bestseller Laura H. zijn meer dan 20.000 exemplaren verkocht.

Als Rueb begin 2019 aankondigt dat zijn bestseller een theaterversie wordt, neemt hij complimenten en felicitaties in ontvangst. Nu, ruim een jaar later, lijkt de publieke opinie anders te reageren. De verhitte discussie over kinderen van moeders die terugkeren uit Syrië laat vrijwel niemand ongemoeid, een gesprek over religie en extremisme lijkt niet meer gevoerd te kunnen worden zonder zwart-wit oordeel. Je bent dader of slachtoffer. Goed of fout. Voor of tegen.

-|-

Laura H. is geen verhaal over een meisje dat verkeerde keuzes maakte, geen verhaal over een gewelddadige man, maar een verhaal over een grotere context. Over de tijd waarin we leven en waarin mensen onverminderd op zoek blijven naar liefde, aandacht en erkenning. De voorstelling Laura H. toont hoe dun de scheidslijn is tussen het maken van naïeve keuzes en het zijn van een nationaal terrorismerisico.

Het verhaal van Laura H. past naadloos in de lijn die Toneelgroep Oostpool onderschrijft: het brengen van verhalen van nu over thema’s waar we het vandaag over moeten hebben. Hoe pijnlijk of onbegrijpelijk ze soms ook zijn. Het zijn verhalen die gehoord en gedeeld moeten worden.

Juryrapport - Officiële Juryselectie 2021

Met de theaterbewerking Laura H., naar het boek van Thomas Rueb, prikkelt Toneelgroep Oostpool de toeschouwer tot denken over onze hang naar waarheid en objectiviteit. Nina Spijkers biedt in haar regie alle ruimte om de tegenstrijdigheden die in Laura’s karakter besloten liggen, tentoon te spreiden. Dat gebeurt in snedige dialogen en onverwacht verstilde, fysieke scènes. Het uitmuntende acteerwerk tilt dit spel van uitdagen op sublieme wijze naar een hoger niveau.

MET CORONATOEGANGSBEWIJS

Om deze voorstelling te bezoeken heeft u een geldig Coronatoegangsbewijs nodig. Dit kan een negatieve testuitslag (testbewijs) zijn, een vaccinatiebewijs of een bewijs dat u hersteld bent van corona (herstelbewijs). Deze dient u in de CoronaCheck-app of geprint via CoronaCheck.nl in een QR-code om te zetten. Dan pas heeft u een geldig Coronatoegangsbewijs.

Credits

Tekst Thomas Rueb
Bewerking Anoek Nuyens
Regie Nina Spijkers
Cast 1 Jade Olieberg & Tim Olivier Somer
Cast 2 Charlie Chan Dagelet & Kevin Schoonderbeek
Dramaturgie Madelon Kooijman
Regieassistent Emilie Pos
Scenografie Studio Dennis Vanderbroeck
Kostuumontwerp Daphne de Winkel
Lichtontwerp Jantje Geldof
Geluid Timo Merkies
Beeld Henri Verhoef
Met speciale dank aan Lowie van Oers, Tofik Dibi en Edward van Tongeren

Meer van het Nederlands Theater Festival

Language NP Language no problem Through the Grapevine not standing / Alexander Vantournhout Dans Through the Grapevine
Sluiten Through the Grapevine not standing / Alexander Vantournhout
Performers Alexander Vantournhout en Axel Guérin tonen in een eigenzinnige pas-de-deux hun lichamen, ontdaan van elke franje. Met veel inspanning en concentratie zoeken de twee naar balans, evenwicht en harmonie zonder daarbij de humor te schuwen.
Language NP Language no problem Sea Wall Het Nationale Theater / Erik Whien Theater Sea Wall
Sluiten Sea Wall Het Nationale Theater / Erik Whien
Hoe leef je verder als het ergste is gebeurd? Sea Wall is een beklemmende monoloog geschreven door Simon Stephens.

"Overweldigend" - de Volkskrant ★★★★