The Goldberg Variations

Sluiten
Julidans

The Goldberg Variations

Michiel Vandevelde (BE) / Platform K

Voorstellingen

Helaas, op dit moment zijn er geen voorstellingen beschikbaar.
The Goldberg Variations
Michiel Vandevelde (BE) / Platform K
5e rang v.a. €15,00 – 1e rang v.a. €30,00

Choreograaf Michiel Vandevelde maakt The Goldberg Variations bij Platform-K, een toonaangevend gezelschap voor dansers met een beperking. Een door-en-door democratisch project over de staat van de dans en de samenleving. De schitterende muziek van Bach wordt live gespeeld op accordeon (!) door Philippe Thuriot.

Op 8 juli is er aansluitend aan de voorstelling een nagesprek met Michiel Vandevelde onder leiding van Constant Meijers in de Pleinfoyer.

Aanvangstijd 18:00, 20:30
Locatie ITA
Zaal Grote Zaal
Nederlandse première
Prijs 4e rang v.a. €15,00 – 1e rang v.a. €30,00

The Goldberg Variations | Michiek Vandevelde
The Goldberg Variations | Michiek Vandevelde

Letterlijk democratisch

Dansers Oskar Stalpaert, Michiel Vandevelde en Audrey Merilus gaan aan de slag met de beroemde Goldberg Variations van Bach én de reeks solo's die dansvernieuwer Steve Paxton in de jaren ‘80 op deze muziek creëerde. De keuze voor Paxton is niet toevallig. Alle voorstellingen van Vandevelde gaan impliciet of expliciet over democratie. In de jaren 1970 en 1980 werd de dans ingrijpend vernieuwd. De dans werd letterlijk democratisch. Zij werd bevrijd van haar klassieke keurslijf, regels en schoonheidsidealen. De danstaal werd opengebroken, iedereen kon participeren. Vandevelde vraagt zich af wat we daarvan nu terugzien. En of we de staat van onze democratie kunnen aflezen in de dans.

-|-De inhoud is ook terug te zien in de vorm, zowel in dans als muziek. Net zoals in een ware democratie minderheden en buitenstaanders een stem hebben, wordt in Vandeveldes werk niemand buitengesloten. Danser Oskar Stalpaert is een danser met het syndroom van Down. En zo kan het dus ook dat Bachs compositie door Philippe Thuriot wordt gespeeld op accordeon. Geen sinecure. Thuriot: “The Goldberg Variations zijn extreem moeilijk om op accordeon te spelen. Wat Bach in één of twee maanden heeft geschreven, heeft me twee jaar gekost om te leren spelen. Dan besef je pas hoe klein je bent.”

Michiel Vandevelde

Michiel Vandevelde studeerde dans en choreografie aan P.A.R.T.S in Brussel, de dansopleiding van Anne Teresa De Keersmaeker. Hij is artist-in-residence van het Brusselse Kaaitheater. Zijn dansvoorstellingen zijn een laboratorium voor de politieke verbeelding. Zo zette hij in Protest 1980 drie generaties activisten op het podium. The Children's Parliament was een project over democratie met jongeren tussen 8 en 13 jaar oud. En Dances of Death is een tijdreis langs rituelen rondom de dood in een zoektocht naar nieuwe rites voor deze onzekere tijd.

Bijzonder is dat Julidans 2021 ook De Keersmaeker’s versie van The Goldberg Variations laat zien. In het Julidans Magazine wijdt Annette Embrechts aan de hand van deze twee Goldberg Variations een artikel over generaties in de dans en wat zij aan elkaar doorgeven.

Credits:

productie Platform-K
co-productie Vooruit en Kaap
choreografie Michiel Vandevelde
dans Oskar Stalpaert, Michiel Vandevelde en Amanda Barrio Charmelo
muziek Philippe Thuriot 
dramaturgie Kristof van Baarle
scenografie Michiel Vandevelde, met ondersteuning van Tom Callemin
kostuums Tutia Schaad
kostuum assistent: Camil Krings
techniek Maxim Van Meerhaeghe, Ferre Carronen, Maarten Snoeck
advies licht Tom Bruwier
met steun van de Vlaamse Overheid, Nationale Loterij, Stad Gent, Konekt, de Koning Boudewijnstichting, Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond
met dank aan  Campo en Kaaitheater

Met Coronatoegangsbewijs

Om deze voorstelling te bezoeken heeft u een geldig Coronatoegangsbewijs nodig. Dit kan een negatieve testuitslag (testbewijs) zijn, een vaccinatiebewijs of een bewijs dat u hersteld bent van corona (herstelbewijs). Deze dient u in de CoronaCheck-app of geprint via CoronaCheck.nl in een QR-code om te zetten. Dan pas heeft u een geldig Coronatoegangsbewijs.

BEKIJK OOK

Language NP Language no problem Uchronia Vincent Riebeek (NL) Dans Uchronia
Sluiten Uchronia Vincent Riebeek (NL)
Losgemaakt van tijd en plaats wordt dansen een middel voor bevrijding. Er zijn geen grenzen aan wat mogelijk is.
Language NP Language no problem OMG Igor Vrebac (NL/BA) / De Nieuwe Oost Dans OMG
Sluiten OMG Igor Vrebac (NL/BA) / De Nieuwe Oost
Fysieke extase en collectieve euforie. Drie dansers zoeken het geloof op trampolines.
Language NP Language no problem Ta(m)bu & Imprenta Junadry Leocaria (NL) / Korzo Producties Dans Ta(m)bu & Imprenta
Sluiten Ta(m)bu & Imprenta Junadry Leocaria (NL) / Korzo Producties
Opvallend talent maakt eerbetoon aan haar roots en aan de schoonheid van de verboden muziek en dans van Curaçao.
Language NP Language no problem ELENIT Euripides Laskaridis (GR) / OSMOSIS Dans ELENIT
Sluiten ELENIT Euripides Laskaridis (GR) / OSMOSIS
ELENIT is een universum waarin je compleet kunt verdwijnen. 'Totaal hypnotiserend. Dans, theater, performance, happening, installatie. Een werk buitencategorie en dus uniek' - To Tetarto Koudouni.