Vijand van het volk
Vijand van het volk
Voorstellingen
Vijand van het volk (Henrik Ibsen, 1882) beschrijft een maatschappelijke crisis én een familiecrisis. De tijdloze, wrange komedie roept brandend actuele echo’s op van recente milieuschandalen dichtbij huis en klokkenluidersaffaires. Het toont genadeloos de manipulatiemachinerie achter de schermen van de besluitvorming en het gekonkel in de wandelgangen.
Duur 120 minuten
Genre Theater
Taal Nederlands
In Gesprek vr 10 februari
Nederlandse première vr 10 februari
Vijand van het volk
Actueler kan een repertoirestuk niet worden: de milieuschandalen dichtbij huis, de manipulatiemachinerie van politieke besluitvorming, de strijd van klokkenluiders. Ibsen beschrijft het allemaal. Maar zijn wrange komedie toont ook de persoonlijke gevolgen van vechten voor je idealen.
Dokter Thomas Stockman ontdekt dat het water van het kuuroord in zijn stad ernstig vervuild is en de bezoekers dodelijk ziek maakt. In het belang van de volksgezondheid wil hij zijn bevindingen publiceren. Hij wendt zich tot de lokale politiek om in te grijpen. Zijn broer, Peter Stockman, is de burgemeester van de stad. Hij heeft zijn bedenkingen. Het nieuws bekendmaken heeft niet te voorziene economische gevolgen voor de stad. Meer nog, het laat de gewone man opdraaien voor de kosten.
-|-
De botsing tussen een vechtende idealist en een pragmatische politicus draait uit op een stadsoorlog tussen het gelijk van de ene en het 'gezond verstand' van de massa. Wetenschap versus politiek. Wat is de waarde van waarheid? En hoever ga je voor je overtuigingen?
Onder dit conflict voor het algemeen belang broeit de concurrentie en de persoonlijke strijd tussen twee broers.
Olympique Dramatique brengt voor deze klassieker een cast samen die drie generaties overspant.
IN GESPREK
Kom na de voorstelling meedenken, luisteren en napraten bij In Gesprek. We nodigen een gast uit om de thematiek van Vijand van het volk verder te onderzoeken en om ervaringen uit te wisselen. Als u nog vragen heeft, is dit het perfecte moment om ze te stellen. In Gesprek is gratis toegankelijk, begint kort na afloop van de voorstelling in één van onze foyers, wordt in het Nederlands gevoerd en duurt gemiddeld een half uur.
REVIEWS
NRC
'In een indrukwekkende monoloog toont Happel hoe het idealisme van de dokter als een last van hem afvalt.'
De Morgen
'Een beklijvende adaptatie van Ibsens klassieker'
De Tijd
'Een perfecte karakterstudie van de mens'
Concertnews
'Weergaloos theater dat we hier van Olympique Dramatique andermaal te zien krijgen'
De Standaard
'Met zijn democratische impasse en milieuproblematiek spreekt het voor zich waarom Olympique Dramatique dit stuk wilde opvoeren'
Knack Focus
'inhoudelijk donker theater maar het spel is een feest'
Theaterkrant
'Deze Vijand van het Volk zet ons een spiegel voor, en intrigeert zeker ook qua vormgeving en spel'
PROGRAMMABROCHURE
Lees meer over de voorstelling in deze digitale programmabrochure.
CREDITS
tekst naar Henrik Ibsen
bewerking Tom Dewispelaere, Joeri Happel, Lucie Plasschaert
van en met Sanne Samina Hanssen, Joeri Happel, Han Kerckhoffs, Lucie Plasschaert, Nico Sturm, Iris Van Cauwenbergh, Stijn Van Opstal / Jan Bijvoet / Koen De Sutter
geluid, zangcoach Wouter Deltour
scenografie Stef Stessel-|-
licht Frank Hardy
kostuumontwerp Inge Büsscher
assistent kostuumontwerp Louis Verlinde
productie Toneelhuis, Olympique Dramatique
met steun van De Tax Shelter Van De Belgische Federale Overheid, Casa Kafka Pictures Tax Shelter
meer theater
Ivo van Hove bewerkte Wie heeft mijn vader vermoord van de internationaal geprezen schrijver Édouard Louis. Van Hove maakte van het zeer uitgesproken boek een monoloog, speciaal voor Hans Kesting.