Wachten op Godot
Wachten op Godot
Voorstellingen
Met Wachten op Godot komt ‘het beste toneelstuk aller tijden’ terug in de theaters. Geregisseerd door Erik Whien, dé Beckett-regisseur van deze tijd. Jaap Spijkers, Mark Rietman, Joris Smit en Bram Coopmans spelen in dit meesterwerk, dat eeuwig blijft intrigeren. Vol hilariteit, absurditeit en een boom.
Duur 150 min inclusief pauze
Genre theater
Taal Nederlands
Wachten op Godot
Twee mannen, Vladimir en Estragon, zitten op een landweg bij een boom. Ze wachten op een zekere Godot en doden hun tijd met grote vragen en kleine bezigheden. Ene Pozzo komt langs, die een andere man, Lucky, aan een touw meesleept. Als zij na een wonderlijk gesprek weer vertrekken, valt er niets anders te doen dan verder te wachten. Ondertussen verstrijkt de tijd. Het wordt nacht, een nieuwe dag breekt aan. In onwetendheid blijven Vladimir en Estragon wachten, “want als hij komt, dan zijn we gered”.
-|-
In 2009 regisseerde Erik Whien Wachten op Godot, toen ‘zijn eerste Beckett’. De voorstelling werd lovend ontvangen. Na successen met Eindspel, Krapps laatste band en Happy Days zet hij na vijftien jaar opnieuw zijn tanden in dit poëtische, absurde en grappige toneelstuk.
Erik Whien over Wachten op Godot
“Met Beckett is de cirkel pas echt rond wanneer je terugkeert naar het begin. Al zijn werk gaat in essentie over tijd. Door dit stuk na vijftien jaar nogmaals te regisseren, ga ik in feite in dialoog met mezelf. De teksten van Beckett durven grote vragen te stellen. Wat doen we hier? Hoe geven we het leven zin? Ik ben de afgelopen jaren dichter bij mijn eigen kern gekomen. Door het verlies van dierbaren, door dat besef van eindigheid, komt er een andere werkelijkheid op tafel te liggen. We zijn hier maar kort, laten we het niet onopgemerkt voorbij laten gaan. Vanuit dit gegeven ga ik een tweede keer dit onwaarschijnlijk mooie stuk in.”
In de pers
NRC
‘Deze zachtaardige versie is vermakelijk én mistroostig.’
Scenes
‘Grappig en troostrijk door subliem spel.’
8Weekly
‘Mark Rietmans groteske mimiek en lichaamstaal verwijzen naar de onhandigheid van Charlie Chaplin en Buster Keaton uit het tijdperk van de zwijgende film.’
Nederlands Dagblad
‘Mark Rietman zorgt met zijn mimiek en stemgeluid voor hilariteit.’
Toegankelijkheid
Blinden en slechtzienden kunnen thuis ter voorbereiding een audio-inleiding beluisteren. Voor mensen die gevoelig zijn voor prikkels is een voorbereidingsdocument beschikbaar.
CREDITS
tekst Samuel Beckett
vertaling Jacoba van Velde
regie Erik Whien
cast Jaap Spijkers, Mark Rietman, Bram Coopmans en Joris Smit
scenografie Studio Dennis Vanderbroeck
dramaturgie Kyra Mol
regie-assistentie Doris Vervuurt
-|-
kostuums Rebekka Wörmann
licht Julian Maiwald
contextprogramma Tim Lafeber, Laura van Zuijlen, Sem Anne van Dijk, Iris Matters, Erna van den Berg
campagnebeeld Anne Claire de Breij
Meer theater
Ivo van Hove bewerkte Wie heeft mijn vader vermoord van de internationaal geprezen schrijver Édouard Louis. Van Hove maakte van het zeer uitgesproken boek een monoloog, speciaal voor Hans Kesting.