Weg met Eddy Bellegueule

Weg met Eddy Bellegueule
21 jan '21 t/m 24 jan '21
Toneelschuur Producties / Eline Arbo
Livestream €12,50

‘De absolute voorstelling van het jaar’ – NRC Handelsblad

Met zijn autobiografische succesroman Weg met Eddy Bellegueule veroverde Édouard Louis met één mokerslag de wereld. Het boek vertelt, zonder franje en met veel droge humor, het levensverhaal van een homoseksuele jongen in een extreem homofobe omgeving. Regisseur Eline Arbo maakte een bejubelde theatrale en muzikale bewerking van deze roman die nu eenmalig te zien is bij ITALive. Later dit seizoen zal Eline Arbo bij ITA te zien zijn met de voorstelling De Uren.

Rabozaal - Livestream
duur
100 min zonder pauze
taal
Nederlands

Met Engelse ondertiteling

Exclusieve livestream 22 januari

ITALive

Weg met Eddy Bellegueule, pers- en publieksfavoriet, was binnen no time uitverkocht. Maar we zijn er trots op (en zeer verheugd) dat we deze voorstelling kunnen toevoegen aan ITALive, in samenwerking met Toneelschuur Producties. Dit is alweer de zevende livestream van ITALive. Op vrijdag 22 januari kunt u Weg met Eddy Belleguele via livestream bekijken, rechtstreeks vanaf het Leidseplein bij u in de huiskamer. Met Engelse ondertiteling.

Tickets zijn nu te koop

Opgegroeid in een klein dorpje in Noord-Frankrijk - in een platvloers, grof en genadeloos arbeidersmilieu - probeert de zachte en gevoelige Eddy in te passen. We volgen hem door zijn vele pogingen om een ‘normale jongen’ te zijn, maar uiteindelijk ziet hij geen andere optie dan zijn familie achter te laten en ergens anders opnieuw te beginnen.

Regisseur Eline Arbo maakte een eigen theatrale en muzikale bewerking van deze roman. ‘Als een rake choreografie gaan tekst, muziek en decor voortdurend met elkaar aan de haal, wat in een veelkleurige en onvoorspelbare toneelavond resulteert’. Regisseur Eline Arbo zal later dit voorjaar De Uren regisseren bij ITA. -|- Vier jonge acteurs spelen alle personages. Hun overrompelende spel leverde hen de nominatie voor de Louis d’Or, voor het eerste dat meerdere acteurs samen genomineerd worden. ‘Victor IJdens, Jesse Mensah, Felix Schellekens en Romijn Scholten knallen daarbij van de vloer. Hun liefdevolle, energieke en emotionele spel is wars van ijdelheid.’ – juryrapport Nederlands Theater Festival. Acteur Jesse Mensah zal zich vanaf komend seizoen bij het ensemble van ITA voegen.

Pers en publiek, en ook schrijver Édouard Louis zelf, waren overdonderd en ontroerd na het zien van de voorstelling. De voorstelling werd dé theaterhit van 2020. Eline Arbo ontving voor deze productie de VSCD regieprijs en de voorstelling werd geselecteerd voor het Nederlands theater Festival: ‘Weg met Eddy Bellegueule is nergens veroordelend, maar maakt een haast onmogelijke compassie invoelbaar. Het levert zinderend, hartverscheurend en oprecht toneel op, dat maanden later nog onverminderd nadreunt.’- juryrapport Nederlands theater Festival.

Uit de pers

'Een hoogtepunt van dit theaterseizoen' Keuze van de criticus - Theaterkrant

‘Sublieme regie geeft ijzig verhaal een hartverwarmend karakter’ ★★★★★ - Dagblad vh Noorden

‘Mooi en raak […] Een ode aan het theater’ ★★★★ - Volkskrant

'Eén van de beste voorstellingen van dit seizoen' ★★★★ - NRC

‘Prachtig drama over anders-zijn in een grof milieu’ ★★★★ - Trouw

-|- ‘Aangrijpende, ontroerende, en onvergetelijke voorstelling.’ ★★★★★ - RiRo

'Uitstekende cast, knappe regie' ★★★★ - Scenes

'Theaterversie van hitboek van Édouard Louis is ijzersterk' - Parool

‘Een verpletterende ervaring’ - Haarlems Dagblad

‘Het is zó op alle niveaus geslaagd, zo ontzettend áf’ - Hans Kesting in VPRO Mondo

Credits

regie & bewerking
Eline Arbo
naar de roman van
Édouard Louis
vertaling
Edu Borger
uitgave
Uitgeverij De Bezige Bij
met
Victor IJdens, Jesse Mensah, Felix Schellekens, Romijn Scholten
muziek
Thijs van Vuure
scenografie
Juul Dekker
kostuums
Rebekka Wörmann
lichtontwerp
Varja Klosse
dramaturgie en bewerking
Thomas Lamers
scènefoto’s
Sanne Peper