On Stage

Sluiten
Julidans

On Stage

Maria Hassabi (GR)

Voorstellingen

Helaas, op dit moment zijn er geen voorstellingen beschikbaar.
On Stage
Maria Hassabi (GR)

De live-installaties van de Cypriotische dansmaker Maria Hassabi zuigen je mee in stilte, hyperfocus en esthetische precisie. In de solo On Stage danst Hassabi in indrukwekkende super slow-motion als ode aan het menszijn in al zijn facetten.

Heb geduld en ga er goed voor zitten: in On Stage gaat Maria Hassabi van beeld naar beeld in ultralangzame bewegingssequenties. De internationaal veelgevraagde bewegingskunstenaar roept daarbij een vervreemdend gevoel van herkenning op: de poses verschuiven van alledaags en herkenbaar naar bewegingen die ons kunnen doen herinneren aan iconische personages uit onze collectief gedeelde herinneringen. Zo bouwt Hassabi steentje voor steentje aan een overbrugging van de persoonlijke naar de gedeelde beleving.

Festival Julidans
Programmaonderdeel Julidans On Stage

Nederlandse première


Locatie Internationaal Theater Amsterdam
Zaal Grote Zaal
Duur 60 minuten
Genre Dans
Taal Language no problem

CONTEXT
Selm Wenselaers in gesprek met Maria Hassabi
Datum 11 juli
Tijd na de voorstelling
Taal Engels


De veranderingen in Hassabi poses zijn nauwelijks merkbaar: alles is vloeibaar in één voortdurende transformatie, elk detail krijgt betekenis. Hassabi’s lichaamsbeheersing is ontzagwekkend: de super slow-motion oogt spectaculairder en imposanter dan menig circusact of actiestunt.

De titel On Stage verwijst naar hét podium voor de menselijke ziel: het lichaam. De poses – macho met de handen in de zakken, dan weer sensueel en uitdagend – worden vastgehouden in lange frames van stilte. Hierdoor krijgt de kijker de tijd om elke belichaamde positie uitgebreid te bekijken en daadwerkelijk te gaan zíén. Op deze manier reflecteert Hassabi op de relatie tussen de menselijke figuur en sculpturaal object, waarbij ze verwijst naar ‘het podium van het leven’. We stellen ons lichaam immers voortdurend tentoon – of we dat nou willen of niet.
-|-
De belichting van Aliki Danezi Knutsen is op Hassabi gericht, waarbij de lichtkegel steeds van grootte verandert en ten slotte het hele podium in het licht komt te staan. De soundscape van Stavros Gasparatos is onder andere geïnspireerd op het geluid van de zee – evenzeer vertragend en toch zo bruisend van het leven.

Over Maria Hassabi

Maria Hassabi is een bekroonde choreografe en kunstenares die werkt met live performances, installaties, sculpturen, fotografie en video. Een uniek aspect van haar werkwijze is de relatie tussen het levende lichaam en het stilstaande beeld en het beeld, waarbij ze stilte en snelheid van vertraging gebruikt als onderwerp en techniek. Haar foto- en videowerken gebruiken haar live performances als uitgangspunt, terwijl het gebruik van technologie wordt ingezet om de beperkingen die optreden binnen het formaat van levensechtheid en werkelijkheid op te heffen. Enkele van haar werken zijn On Stage, I'll Be Your Mirror, White Out, CANCELLED, HERE en Together.

REVIEWS

Theaterkrant

‘Als een aangeklede David van Michelangelo verandert ze in een noeste werker van Meunier, glijdt ze over in een sexy Marilyn Monroe-icoon, in een treurende vrouw van Käthe Kollwitz, in een oud-Grieks godenbeeld.’

Pzazz

‘Het maakt ‘On stage’ tot een wat onthutsend, erg sterk werk: Het betokkelt alle snaren van je blik op anderen, maar legt de verantwoordelijkheid helemaal bij jezelf.’

CREDITS


uitgevoerd door Maria Hassabi
geluidsontwerp Stavros Gasparatos enMaria Hassabi
lichtontwerp Aliki Danezi Knutsen
kostuums Victoria Bartlett en Maria
assistenten  Elena Antoniou en Maribeth Nartatez
uitvoerend producent & dramaturgie Ash Bulayev
management en internationale distributie Rui Silveira en Something Great

On Stage
is een productie van Maria Hassabi in samenwerking met Something Great (Berlin - DE) co-geproduceerd door Tanzquartier Wien (Vienna - AT), Kunstenfestivaldesarts (Brussels - BE), Julidans (Amsterdam - NL), Festival d'Automne à Paris (Paris - FR) en Taipei Arts Festival / TPAC - Taipei Performing Arts Centre (Taipei - TW)

MEER JULIDANS

Language NP Language no problem Faith Club Guy & Roni (NL) / Khalid Benghrib (MR) / HIIIT Dans Faith
Sluiten Faith Club Guy & Roni (NL) / Khalid Benghrib (MR) / HIIIT
13 jul '24 t/m 14 jul '24
In een unieke combinatie van explosieve dans, Marokkaanse Gnawa-trance en datagestuurde elektronica verkennen negen dansers en vijf muzikanten de spirituele ruimtes tussen traditie en vooruitgang.
Language NP Language no problem Still life Alan Lucien Øyen (NO) / winterguests Dans Still life
Sluiten Still life Alan Lucien Øyen (NO) / winterguests
13 jul '24 t/m 15 jul '24
Geïnspireerd door de radicale Japanse butoh-dans en de menselijke stem gaat Alan Lucien Øyen op zoek naar een verbinding met de wereld en pure menselijke expressie.
Language NP Language no problem Skatepark Mette Ingvartsen (DK/BE) Dans Skatepark
Sluiten Skatepark Mette Ingvartsen (DK/BE)
15 jul '24 t/m 16 jul '24
Het theater wordt door de Deense choreograaf Mette Ingvartsen getransformeerd tot een skatepark waar de ene na de andere skatestunt ten beste wordt gegeven.