Sopro

Sluiten
Brandhaarden 2020

Sopro

Teatro Nacional D. Maria II / Tiago Rodrigues (PT)

Voorstellingen

Helaas, op dit moment zijn er geen voorstellingen beschikbaar.
Sopro
Teatro Nacional D. Maria II / Tiago Rodrigues (PT)
1e rang vanaf 34,50

Sopro (‘adem’) gaat over het leven achter de theaterschermen. Verteld vanuit het perspectief van de souffleur. Deze persoon is onzichtbaar voor het publiek, maar blaast de mooiste personages op het toneel leven in.

locatie Grote Zaal
aanvang 29 jan 21:00 & 30 jan 20:00
duur 115 minuten
taal Portugees, NL en ENG boventiteld
NL première

warming-up 30 jan 19:00-19:45
nagesprek 30 jan 22:00

‘Een voorstelling die uitblinkt in schoonheid en intelligentie'

Als geen ander kent de souffleur de fragiele lijn tussen fictie en realiteit. Regisseur Tiago Rodrigues baseert zich op de herinneringen van Cristina Vidal, die 39 jaar als souffleur werkte in zijn theater. Rodrigues haalt haar uit het souffleurshok en zet haar voor het eerst voor het voetlicht op het podium. Vanavond vertelt zij haar, waargebeurde en verzonnen, verhalen over het theater.

Sopro
is een ode aan het theater en zijn makers. Aan levensdrang. De druk van overheidsbezuinigingen is voor theatermakers ook in Portugal een realiteit. Hun kunst staat onder druk. Sopro is een zachtaardig, maar onontkoombaar pleidooi voor het theater. Een ruimte waar onverwachte verbindingen kunnen ontstaan, waar echt geleefd wordt. Een plek die tegenwicht kan bieden aan de chaos daarbuiten.

Rodrigues maakte Sopro op uitnodiging van Festival d’Avignon, het belangrijkste theaterfestival van Europa. De voorstelling werd er negen keer gespeeld voor volle zalen.

‘Een voorstelling die uitblinkt in schoonheid en intelligentie, die het theater leven laat ademen uit iedere porie van zijn huid — die oude huid die zich de twee afgelopen twee millennia steeds is blijven vernieuwen.’
— Le Monde
‘Een schitterende ode aan het theater en hen die het maken.’
— Le Figaro
‘Melancholie danst arm in arm met humor.’
— toutelaculture.fr

Regisseur

Tiago Rodrigues

Hij was vorig jaar in Amsterdam te zien met Anthony and Cleopatra (Holland Festival) en bij ons in huis met The way she dies voor tg STAN. Beide voorstellingen konden rekenen op lovende recensies. Nog maar net veertig, maar Rodrigues maakt al een tijdje furore op het Europese wereldtoneel. Tijdens Brandhaarden #9 is hij te gast met zijn eigen Portugese toneelhuis Teatro Nacional D. Maria II uit Lissabon.

In december was Rodrigues in Amsterdam voor The European Theatre Convention. Journalist Margriet Prinssen sprak met hem.

Lees hier het interview

Credits

tekst en regie Tiago Rodrigues
met Beatriz Maia, Cristina Vidal, Isabel Abreu, Marco Mendonça, Romeu Costa, Sara Barros Leitão
originele cast Beatriz Brás, Cristina Vidal, Isabel Abreu, João Pedro Vaz, Sofia Dias, Vítor Roriz
regie assistent Catarina Rôlo Salgueiro
decor - en lichtontwerp Thomas Walgrave
geluid Pedro Costa
kostuums Aldina Jesus
licht Daniel Varela
uitvoerend producent Rita Forjaz
productie assistent Joana Costa Santos
productie Teatro Nacional D. Maria II (Lisabon)
coproductie ExtraPôle Provence-Alpes-Côte d'Azur*, Festival d'Avignon, Théâtre de la Bastille, La Criée Théâtre national de Marseille, Le Parvis Scène nationale Tarbes Pyrénées, Théâtre Garonne scène européenne (Toulouse),Teatro Viriato (Viseu), Festival Terres de Paroles
mede mogelijk gemaakt door Onda
met dank aan Agnès Troly, Beatriz Maia, Carla Bolito, Carla Galvão, David Pinto, Filipa Matta, João Coelho, Julie Bordez, Magda Bizarro, Marco Mendonça, Mariana Magalhães, Paul Rondin, Romeu Costa, Sara Barros Leitão, Teresa Coutinho, equipa do Festival d’Avignon, equipa técnica do Cloître des Carmes, ICA – Instituto do Cinema e Audiovisual.

*een productie platform ondersteund door Provence-Alpes-Côte d'Azur Region gelieerd aan Festival d'Avignon, Festival de Marseille, Théâtre Nationale de Nice, Théâtre National de la Criée, Theaters en the Friche la Belle de Mai.

Warming-ups en nagesprekken

(B)RANDPROGRAMMA

Op de voorstellingsavonden organiseren we een (B)randprogramma met warming–ups en nagesprekken met de makers. Toegang is gratis, neem gerust uw drankje mee.

di 28 jan 19:00 – 19:45 ITA Salon Warming–up 1: Opening Brandhaarden

do 30 jan 19:00 – 19:45 ITA Salon Warming–up 3: Sopro. De voorstelling is gemaakt vanuit het perspectief van Cristina Vidal, de souffleur die al jaren werkzaam is bij Teatro Nacional D. Maria II in Lissabon. We praten met hoofdredacteur van het vakblad Theatermaker, Simon van den Berg, over het vak van de souffleur, een zeldzaam, vrijwel uitgestorven beroep.

do 30 jan 22:00 ITA Salon | Engels gesproken Nagesprek met regisseur Tiago Rodrigues o.l.v. Constant Meijers

Meer Brandhaarden

Language NP Language no problem Gran Bolero Jesús Rubio Gamo (ES) Dans Gran Bolero
Sluiten Gran Bolero Jesús Rubio Gamo (ES)
Een intens choreografie door zes dansers uit Madrid en zes uit Barcelona. Een ode aan de hoop en de dans zelf.
Language NP Language no problem MARGEM Nome Próprio / Victor Hugo Pontes (PT) Theater MARGEM
Sluiten MARGEM Nome Próprio / Victor Hugo Pontes (PT)
MARGEM is gebaseerd op het boek Captains of the Sands (1937), een portret van de kinderen en tieners die overleven in de straten van São Salvador da Bahia.
Language NP Language no problem La Gioia Emilia Romagna Tetro Fondazione & Pippo Delbono Company (IT) Theater La Gioia
Sluiten La Gioia Emilia Romagna Tetro Fondazione & Pippo Delbono Company (IT)
In La Gioia ('vreugde') wil Pippo Delbono ons eraan herinneren hoe broos geluk is. Het is een hymne aan de vreugde als tegengif voor onze angst voor de dood.
Language NP Language no problem LA PLAZA El Conde de Torrefiel / Tanya Beyeler & Pablo Gisbert (ES) Theater LA PLAZA
Sluiten LA PLAZA El Conde de Torrefiel / Tanya Beyeler & Pablo Gisbert (ES)
La Plaza is een haarfijn portret van de huidige generatie dertigers. Het speelt zich af in het hoofd van een toeschouwer die na een voorstelling van 365 dagen het theater verlaat.
Language NP Language no problem ANONYMO Tzeni Argyriou (GR) Dans ANONYMO
Sluiten ANONYMO Tzeni Argyriou (GR)
Traditionele Griekse dans verbonden meteen hedendaags fenomeen: social media.