29 jan '20 t/m 30 jan '20

Sopro

Teatro Nacional D. Maria II / Tiago Rodrigues (PT)
Bestel kaarten
1e rang vanaf 34,50

Sopro ('adem') is een voorstelling over het leven achter de theaterschermen. Teksten van toneelklassiekers worden verweven met anekdotes van achter de coulissen, waar van alles gebeurt dat we als toeschouwer niet zien, waar echte levens zich afspelen.

locatie Grote Zaal
aanvang 29 jan 21:00 en 30 jan 20:00 u
duur 115 minuten
taal Portugees, NL boventiteld
NL première

Acteur en theatermaker Tiago Rodrigues kennen we in Nederland van voorstellingen van tg. Stan, waar hij sinds 1997 van tijd tot tijd in meespeelt (daarvoor stopte hij indertijd zelfs met zijn theaterstudies), zoals What She Said. Of van Antony and Cleopatra op het afgelopen Holland Festival, een zinderende minimalistische Shakespeare die Rodrigues regisseerde bij zijn eigen Teatro Nacional D. Maria II in Lissabon. Maar heel vaak was hij in ons land niet te zien, terwijl hij met zijn eerste gezelschap Mundo Perfeito sinds 2003 toch ruim dertig voorstellingen maakte die te zien waren in meer dan twintig landen en op enkele van de belangrijkste Europese festivals. Hij gaf les op onder andere Anne Teresa De Keersmaekers dansschool P.A.R.T.S. In 2018 kreeg hij de prestigieuze Europe Prize for New Theatrical Realities.

En het Festival van Avignon nodigde hem uit voor een nieuwe creatie. Dat werd Sopro ('adem'), over het echte leven achter de theaterschermen, dat het leven voor de schermen adem inblaast. Eenvoudiger kan een decor haast niet zijn: gordijnen, podium, een paar stoelen. Teksten van toneelklassiekers worden verweven met anekdotes van achter de coulissen, waar van alles gebeurt dat we als toeschouwer niet zien, waar echte levens zich afspelen. Hiervoor gebruikt Rodrigues de herinneringen van Cristina Vidal, die 39 jaar als souffleur werkte bij Teatro Nacional D.Maria II. Sopro is zowel een hommage aan een uitstervend beroep als een ode aan de mensen achter de schermen.

Credits

tekst en regie Tiago Rodrigues
decor - en lichtontwerp Thomas Walgrave
geluid Pedro Costa
kostuums Aldina Jesus
regie assistent Catarina Rôlo Salgueiro
met Isabel Abreu, Beatriz Brás, Sofia Dias, Vitor Roriz, João Pedro Vaz, Cristina Vidal
productie Teatro Nacional D. Maria II (Lisabon)
coproductie ExtraPôle Provence-Alpes-Côte d'Azur*, Festival d'Avignon, Théâtre de la Bastille, La Criée Théâtre national de Marseille, Le Parvis Scène nationale Tarbes Pyrénées, Théâtre Garonne scène européenne (Toulouse), Teatro Viriato (Viseu), Festival Terres de Paroles
mede mogelijk gemaakt door Ambassade du Portugal en France - Centre culturel Camões à Paris, l'Onda
*een productie platform ondersteund door Provence-Alpes-Côte d'Azur Region gelieerd aan Festival d'Avignon, Festival de Marseille, Théâtre Nationale de Nice, Théâtre National de la Criée, Theaters en the Friche la Belle de Mai.

Meer Brandhaarden

Language NP Language no problem Gran BoleroDans Jésus Rubio Gamo (ES) Gran Bolero
Sluiten Gran Bolero Jésus Rubio Gamo (ES)
28 jan '20 t/m 29 jan '20
Een intens choreografie door zes dansers uit Madrid en zes uit Barcelona. Een ode aan de hoop en de dans zelf.
Language NP Language no problem MARGEMTheater Nome Próprio / Victor Hugo Pontes (PT) MARGEM
Sluiten MARGEM Nome Próprio / Victor Hugo Pontes (PT)
07 feb '20 t/m 08 feb '20
MARGEM is gebaseerd op het boek Captains of the Sands (1937) - een portret van de kinderen en tieners die overleven in de straten van São Salvador da Bahia - en duikt in de wereld van de 'captains of the sands' van vandaag, de jonge mensen die in de marge leven.
Language NP Language no problem La GioiaTheater Pippo Delbono (IT) La Gioia
Sluiten La Gioia Pippo Delbono (IT)
07 feb '20 t/m 08 feb '20
In La Gioia ('vreugde') wil Pippo Delbono ons eraan herinneren hoe broos geluk is. Het is een hymne aan de vreugde als tegengif voor onze angst voor de dood.
Language NP Language no problem LA PLAZATheater El Conde de Torrefiel / Tanya Beyeler & Pablo Gisbert (ES) LA PLAZA
Sluiten LA PLAZA El Conde de Torrefiel / Tanya Beyeler & Pablo Gisbert (ES)
04 feb '20 t/m 05 feb '20
La Plaza is een haarfijn portret van de huidige generatie dertigers. Het speelt zich af in het hoofd van een toeschouwer die na een voorstelling van 365 dagen het theater verlaat.
Language NP Language no problem ANONYMODans Tzeni Argyriou (GR) ANONYMO
Sluiten ANONYMO Tzeni Argyriou (GR)
01 feb '20
Traditionele Griekse dans verbonden meteen hedendaags fenomeen: social media.