Gran Bolero

Sluiten
Brandhaarden 2020

Gran Bolero

Jesús Rubio Gamo (ES)

Voorstellingen

Helaas, op dit moment zijn er geen voorstellingen beschikbaar.
Gran Bolero
Jesús Rubio Gamo (ES)
1e rang € 34,50

De openingsvoorstelling van Brandhaarden 2020 is Gran Bolero van de Spaanse choreograaf Jesús Rubio Gamo. Een intens werk door zes dansers uit Madrid en zes uit Barcelona. Een ode aan de hoop en aan de dans zelf. Lichtheid strijdt met zwaartekracht op een hele dunne lijn tussen plezier en uitputting.

locatie Rabozaal
aanvang 20:00 u (28 jan) 19:30 u (29 jan)
duur 50 minuten
Language no problem
NL première

warming-up 28 & 29 jan
nagesprek 29 jan

Gran Bolero - Jésus Rubio Gamo - ITA1
Gran Bolero - Jésus Rubio Gamo - ITA2

Een ode aan de hoop

De Spaanse choreograaf Jesús Rubio Gamo maakt geen politieke dans. Maar het feit dat hij zijn nieuwe werk Gran Bolero laat dansen door zes dansers uit Madrid en zes uit Barcelona, is in het Spanje van vandaag vanzelf een politieke daad. Met zijn werk veroverde Rubio Gamo de internationale dansfestivals. Zijn werk is te zien bij belangrijke danspodia in o.a. Madrid, Parijs, Londen, Athene en Rome, maar ook buiten het theater en zelfs op straat. Zijn dans is heel gestructureerd en precies, haast mathematisch, maar onder die vorm zindert de intensiteit van de emoties.

Rubio Gamo creëerde Gran Bolero toen hij in een impasse zat, heel simpel door het ritme van de muziek te gehoorzamen. Daar kwam een heel bijzonder en intens werk uit voort, een ode aan de hoop en aan de dans zelf. Lichtheid strijdt met zwaartekracht op een hele dunne lijn tussen plezier en uitputting.'

Rubio Gamo: 'Het begon drie jaar geleden. Alles was moeilijk en ik wist niet wat ik moest doen. Op een dag luisterde ik naar de Bolero van Ravel. Die muziek is als een impuls, altijd voorwaarts. Ik besloot haar te volgen. Dans geeft hoop aan het lichaam. Gran Bolero is een dans om met elkaar te vieren. Het is een plaats waar zes dansers uit Madrid en zes uit Barcelona elkaar kunnen ontmoeten en zich overgeven aan de geest van een muziekstuk dat wortelt in oude Spaanse tradities. Het is kans om terug te denken aan de dag dat we besloten dat dans en muziek ons kunnen redden van al het andere.

In de pers

'Een uitzonderlijk werk. Een meesterwerk. Als je veel dansvoorstellingen hebt gezien, wordt het steeds moeilijker om nog euforisch de zaal te verlaten. Gran Bolero wist dat gevoel echter weer op te roepen.'
- Éter

'Het uitputtende en diep ontroerende Gran Bolero werd onthaald met staande ovaties.'
- SusyQ
'Een meesterwerk. Fris en origineel, met een choreografie die uitblonk door de hoge moeilijkheidsgraad en perfecte uitvoering.'
- Kiosko y Más
Jesús Rubio Gamo
Choreograaf
Jesús Rubio Gamo

Jesús Rubio Gamo is een onafhankelijke choreograaf, danser en schrijver die woont en werkt in Madrid.

Bekijk Profiel

Credits

concept, regie en choreografie Jesús Rubio Gamo
dansers Alberto Alonso, Eva Alonso, Albert Barros, Agnès Balfegó, Natalia Fernandes,María Hernando, Joel Mesa, Iván Montardit, Clara Pampyn, Carlos Peñalver, Jose Ruiz, Paula Tato
muziek José Pablo Polo naar Boléro by Maurice Ravel
kostuumontwerp Cecilia Molano
kostuumscreatie Naldi Fernandes
lichtontwerp David Picazo
regieassistent Alicia Cabrero
outside eye Elena Córdoba
production Jorge Rúa
productie assistent Claudia Córdova
fotografie Eva Guillamón, Claudia Córdova, Belén Iniesta
stagiaires Conservatorio Superior de Danza María de Ávila (Madrid) Marta Grifé, Emma de la O Callejo, Aurora Constanza, Laura Eugenia Sánchez, Raúl Pulido
Stagiaires Institut del Teatre de Barcelona Silvia Batet and Cristina Martí
technical coordination Daniel Checa
coproductie Mercat de les Flors and Teatros del Canal
in samenwerking met Conde Duque en Universidad Complutense de Madrid
met dank aan Natalia Álvarez Simó, Marion Betriu, Àngels Margarit, Marc Olivé, Concha Hernández, Carmen Fuentes, María José Aliste, Beatriz Arazamendi, Rocío Casado, Miriam Martín, Tamara Reyes, Carmen Senra, Colegio Mayor Santa María de Europa, Lipi Hernández, Laura Kumin, Inés Narváez, Anna Mateu, Mireia Campo, César Louzan, Fran Martínez, Mario Olave, Carlos Beluga, Juan Carlos Toledo, Poliana Lima, Eduardo Bonito, Lucía Marote, Julen Arévalo, Eugenio Rubio, Javier Guerrero

Warming-ups en nagesprekken

(B)RANDPROGRAMMA

Op de voorstellingsavonden organiseren we een (B)randprogramma met warming–ups en nagesprekken met de makers. Toegang is gratis, neem gerust uw drankje mee.

di 28 jan 19:00 – 19:45 ITA Salon Warming–up 1: Opening Brandhaarden

wo 29 jan 18:30 – 19:15 ITA Salon Warming–up 2: Gran Bolero met choreograaf Emio Greco te gast. Hij maakte de choreografie One op de Bolero van Ravel.

wo 29 jan 20:40 Pleinfoyer | Nagesprek met Jesús Rubio Gamo olv Hans Smit (in het Engels)

Mede mogelijk gemaakt door

Meer Brandhaarden

Language NP Language no problem Sopro Teatro Nacional D. Maria II / Tiago Rodrigues (PT) Theater Sopro
Sluiten Sopro Teatro Nacional D. Maria II / Tiago Rodrigues (PT)
Sopro (‘adem’) gaat over het leven achter de theaterschermen. Verteld vanuit het perspectief van de souffleur. Deze persoon is onzichtbaar voor het publiek, maar blaast de mooiste personages op het toneel leven in.
Language NP Language no problem LA PLAZA El Conde de Torrefiel / Tanya Beyeler & Pablo Gisbert (ES) Theater LA PLAZA
Sluiten LA PLAZA El Conde de Torrefiel / Tanya Beyeler & Pablo Gisbert (ES)
La Plaza is een haarfijn portret van de huidige generatie dertigers. Het speelt zich af in het hoofd van een toeschouwer die na een voorstelling van 365 dagen het theater verlaat.
Language NP Language no problem La Gioia Emilia Romagna Tetro Fondazione & Pippo Delbono Company (IT) Theater La Gioia
Sluiten La Gioia Emilia Romagna Tetro Fondazione & Pippo Delbono Company (IT)
In La Gioia ('vreugde') wil Pippo Delbono ons eraan herinneren hoe broos geluk is. Het is een hymne aan de vreugde als tegengif voor onze angst voor de dood.
Language NP Language no problem ANONYMO Tzeni Argyriou (GR) Dans ANONYMO
Sluiten ANONYMO Tzeni Argyriou (GR)
Traditionele Griekse dans verbonden meteen hedendaags fenomeen: social media.
Language NP Language no problem MARGEM Nome Próprio / Victor Hugo Pontes (PT) Theater MARGEM
Sluiten MARGEM Nome Próprio / Victor Hugo Pontes (PT)
MARGEM is gebaseerd op het boek Captains of the Sands (1937), een portret van de kinderen en tieners die overleven in de straten van São Salvador da Bahia.