LA PLAZA

Sluiten
Brandhaarden 2020

LA PLAZA

El Conde de Torrefiel / Tanya Beyeler & Pablo Gisbert (ES)

Voorstellingen

Helaas, op dit moment zijn er geen voorstellingen beschikbaar.
LA PLAZA
El Conde de Torrefiel / Tanya Beyeler & Pablo Gisbert (ES)
1e rang vanaf € 34,50

La Plaza (het plein) is een portret van de huidige generatie dertigers. Het speelt zich af in het hoofd van een toeschouwer die na een voorstelling van 365 dagen het theater verlaat. Wij volgen zijn mentale reis door de stad en ontmoeten de mensen en meningen die hij tegenkomt.

locatie Rabozaal
aanvang 20:00 u
duur 90 minuten
genre theater
taal Spaans, NL en ENG boventitels
NL première
4 feb 19:00 warming-up
5 feb 19:00 warming-up
5 feb 21:40 nagesprek

Dit stuk gaat over onze perceptie van de wereld en hoe die zich verhoudt tot die van de anderen. Het plein, zeggen de makers, is de plaats waar het gesprek gevoerd wordt. We hebben allemaal de vrijheid om te zeggen wat we willen. Maar soms zeggen we verschrikkelijke dingen. Wat doen we met dit democratische concept van de vrije meningsuiting, van ‘alles is toegelaten’? Dat is voor Beyeler en Gisbert de grote maatschappelijke vraag. Waar begint jouw vrijheid en eindigt de mijne?

‘De wereld rondom me triggert me voortdurend. De agressiviteit die ik opmerk en ervaar, de constante provocatie door anderen, heeft een grote invloed op me. Hoe verhouden we ons daartegenover? Het gaat verder dan wat ik zelf denk, wie ik ben, waarin ik geloof.’
– Tanya Beyeler

Vergeleken met hun vorige voorstelling Guerilla is La Plaza een meer ingetogen portret van onze samenleving, al maakt het dat niet minder actueel of relevant. Het is wederom een aangename kennismaking met de onconventionele en tragikomische stijl van El Conde de Torrefiel, op het snijvlak van theater, performance, choreografie en beeldende kunst. Zelf noemen ze het ‘teatro raro’, eigenaardig theater.

warming-ups & nagesprekken

(B)randprogramma

Op de voorstellingsavonden organiseren we een (B)randprogramma met warming–ups en nagesprekken met de makers. Toegang is gratis, neem gerust uw drankje mee.

4 feb 19:00 | Warming-up La Plaza | ITA Salon | language: English

We spreken met Pilar Tena, directrice van Instituto Cervantes in Utrecht over het kunstklimaat in Spanje en over verschillen of overeenkomsten met het kunstklimaat in Nederland.

5 feb 19:00 | Warming-up La Plaza | ITA Salon | language: Dutch
Samen met Spanje-kenner Lex Rietman bespreken we het kunstklimaat in Barcelona, de plek die het collectief El Conde de Torrefiel als thuisbasis heeft. Lex Rietman is freelance Spanje-correspondent en werkt onder andere voor Het Financieele Dagblad, De Tijd (Brussel), De Groene Amsterdammer, BNR Nieuwsradio, Radio 1 en EenVandaag. Hij woont sinds 1996 in Barcelona.

5 feb 21:40 | after talk | ITA Salon | language: English
After talk with Tanya Beyeler hosted by Moos van den Broek.

In de pers

‘Met La Plaza dringen de Barcelonezen op hun eigen, unieke wijze, in de hoofden van hun toeschouwers.’
— De Morgen
El Conde de Torrefiel
Regisseur
El Conde de Torrefiel

El Conde de Torrefiel is een collectief van dezelfde generatie als De Warme Winkel en Wunderbaum. Hun werk bestrijkt meerdere kunstgenres, video, muziek, tekst, theater, dans. In Nederland is El Conde de Torrefiel een zeldzame verschijning, maar op bijvoorbeeld het Brusselse KunstenfestivaldesArts zijn ze een zéér graag geziene gast. Hun theater is onconventioneel en tragikomisch en verbindt het politieke met het persoonlijke.

Bekijk Profiel

credits

concept en uitwerking El Conde de Torrefiel in samenwerking met de acteurs
regie Tanya Beyeler and Pablo Gisbert
tekst Pablo Gisbert
spel Gloria March Chulvi, Albert Pérez Hidalgo, Mónica Almirall Batet, Nicolas Carbajal, Amaranta Velarde, David Mallols en spelers uit Amsterdam: Victoria Bassan Szelest, Rozemarijn Pegt, Meike Stevens, Kumi Sekimoto, Anastasia Reshetnikova, Bobby Makariev, Gavin Dalusing, Miguel Martins, Rico Berveling
decorontwerp El Conde de Torrefiel & Blanca Añón
kostuums Blanca Añón en de acteurs
lichtontwerp Ana Rovira
geluidsontwerp Adolfo Fernández García
toneelmeester Isaac Torres
technici tournee Roberto Baldinelli, Javi Castrillón
productie Kunstenfestivaldesarts (Brussels), El Conde de Torrefiel
coproductie met Alkantara & Maria Matos Teatro (Lisbon), Festival d’Automne & Centre Pompidou (Paris), Festival GREC (Barcelona), Festival de Marseille, HAU Hebbel am Ufer (Berlin), Mousonturm Frankfurt am Main, FOG Triennale Milano Performing Arts, Vooruit (Ghent), Wiener Festwochen (Vienna), Black Box Theater (Oslo), Zurcher Thetaerspektakel (Zürich)
mede mogelijk gemaakt door Zinnema (Brussels) , Festival SÂLMON, Mercat de les Flors and El Graner - Centre de Creació, Barcelona, Fabra i Coats, centre de creació Barcelona
vertaling tekst Lisa Thunnissen
met dank aan Roberto Fratini Serafide, Luisa Guitierrez, Daniel Miracle, Rubén Ramos Nogueira (TEATRON), Christiana Galanopoulou, Griffon dance Studio (Athens), Los Reyes del Mambo, Laboratorios Festival SURGE (Madrid), Teatro Pradillo, Museo Reina Sofía, HAMACA Project, Arts Santa Mònica (Barcelona), Fabra i Coats - Fabrica de creaciò de Barcelona.

Meer Brandhaarden

Language NP Language no problem ANONYMO Tzeni Argyriou (GR) Dans ANONYMO
Sluiten ANONYMO Tzeni Argyriou (GR)
Traditionele Griekse dans verbonden meteen hedendaags fenomeen: social media.
Language NP Language no problem Sopro Teatro Nacional D. Maria II / Tiago Rodrigues (PT) Theater Sopro
Sluiten Sopro Teatro Nacional D. Maria II / Tiago Rodrigues (PT)
Sopro (‘adem’) gaat over het leven achter de theaterschermen. Verteld vanuit het perspectief van de souffleur. Deze persoon is onzichtbaar voor het publiek, maar blaast de mooiste personages op het toneel leven in.
Language NP Language no problem Gran Bolero Jesús Rubio Gamo (ES) Dans Gran Bolero
Sluiten Gran Bolero Jesús Rubio Gamo (ES)
Een intens choreografie door zes dansers uit Madrid en zes uit Barcelona. Een ode aan de hoop en de dans zelf.
Language NP Language no problem La Gioia Emilia Romagna Tetro Fondazione & Pippo Delbono Company (IT) Theater La Gioia
Sluiten La Gioia Emilia Romagna Tetro Fondazione & Pippo Delbono Company (IT)
In La Gioia ('vreugde') wil Pippo Delbono ons eraan herinneren hoe broos geluk is. Het is een hymne aan de vreugde als tegengif voor onze angst voor de dood.
Language NP Language no problem MARGEM Nome Próprio / Victor Hugo Pontes (PT) Theater MARGEM
Sluiten MARGEM Nome Próprio / Victor Hugo Pontes (PT)
MARGEM is gebaseerd op het boek Captains of the Sands (1937), een portret van de kinderen en tieners die overleven in de straten van São Salvador da Bahia.