MARGEM

Sluiten
Brandhaarden 2020

MARGEM

Nome Próprio / Victor Hugo Pontes (PT)

Voorstellingen

Helaas, op dit moment zijn er geen voorstellingen beschikbaar.
MARGEM
Nome Próprio / Victor Hugo Pontes (PT)
1e rang vanaf € 34,50

In zijn boek Captains of the Sands (1937) portretteerde Jorge Amado de straatkinderen van Brazilië. Tachtig jaar later gaat Victor Hugo Pontes op zoek naar kinderen die vandaag in de marge leven. Op het toneel staan een danser, een acteur en tien kinderen uit de stad waar de voorstelling speelt. In Portugal won MARGEM (de marge) ‘Best Choreography 2018’, van Sociedade Portuguesa de Autores.

locatie Rabozaal
aanvang 19:30 uur
duur 80 minuten
genre dans
taal Portugees, NL en ENG boventiteld
NL première
8 feb 18:30 warming up
8 feb 21:00 aftertalk

Gedanste hommage aan de overlevingskracht van kinderen in de marge

De straatkinderen in Captains of the Sands moeten stelen om te eten, slapen op straat of in verlaten opslagplaatsen en leveren dagelijks een gevecht om te overleven. Victor Hugo Pontes – Up Magazine noemt hem ‘de gigant van de Portugese dans’ – besloot een voorstelling te maken over de ‘captains of the sands’ van vandaag. Hij interviewde jongeren uit opvangcentra en instellingen en verweeft hun verhalen met fictie en de ervaringen van de performers. Hun ervaringen krijgen vorm in een mix van hedendaagse dans en urban dance, de taal van de straat. De muziek is opzwepend en de voorstelling begint vrolijk, tot de verhalen over misbruik, eenzaamheid en leven op straat steeds meer indruk maken.

In MARGEM is echter ook ruimte voor hoop, voor de mogelijkheid om de marges te verplaatsen. De voorstelling stelt de vraag of het mogelijk is om de omstandigheden van je leven radicaal te veranderen. Het antwoord van de makers is: ja. Zij geloven in die mogelijkheid. Daarmee krijgt de voorstelling ook een politieke dimensie. We hebben een wereld vol ongelijkheid gecreëerd. Wat gaan we met deze erfenis doen?

In de pers

MARGEM is een voorstelling om over hen te praten, en ook over seks, racisme, opstandigheid, de dood en andere moeilijke onderwerpen.’ – PÚBLICO

‘Pontes is een van de giganten van de Portugese dans. Hij wil onze tijd omzetten in actie en maakt heftige, fysieke voorstellingen in zijn zoektocht naar uitdrukkingskracht en waarheid.’ – Up Magazine

warming-ups en nagesprekken

(B)RANDPROGRAMMA

Op de voorstellingsavonden organiseren we een (B)randprogramma met warming–ups en gesprekken met de makers. Toegang is gratis, neem gerust uw drankje mee.

Za 8 feb 18:30 - 19:15 | warming-up MARGEM | ITA Salon
MARGEM is een portret van de kinderen en tieners die overleven in de straten van São Salvador da Bahia en elders in de wereld. We spreken met Sobai Kuchler, persoonlijk begeleider bij HVO-Querido, van van kinderen/jongeren bij een 24-uurs residentiele gezinsopvang voor gezinnen die bijvoorbeeld te maken hebben met geweld of huisuitzetting. Nederlandse gesproken.

Za 8 feb 21:00 - 21:20 | after talk | Pleinfoyer | spoken in English

Nagesprek met Victor Hugo Pontes en een aantal performers onder leiding van Zeynep Gündüz.

Victor Hugo Pontes
Regisseur
Victor Hugo Pontes

Victor Hugo Pontes studeerde beeldende kunst en volgde daarnaast opleidingen acteren, theatertheorie, choreografie en regie. Die veelzijdigheid zie je terug in zijn werk als performer, choreograaf, theaterregisseur, docent, decorontwerper en regisseur van videoclips en muziekshows.Al vanaf zijn eerste choreografie Puzzle stond zijn grote talent in de kijker.

Bekijk Profiel

Credits

regie & choreografie Victor Hugo Pontes
tekst Joana Craveiro
door Alexandre Tavares, David S. Costa, Hugo Fidalgo, João Nunes Monteiro, José Santos, Magnum Soares, Marco Olival, Marco Tavares, Nara Gonçalves, Rui Pedro Silva, Tiago Ferreira (replacing André Cabral), Vicente Campos, Vicente de Freitas Melo
décor ontwerp F. Ribeiro
muziek Marco Castro en Igor Domingues, aka Throes + The Shine
lichtontwerp en technische leiding Wilma Moutinho
geluid Rodolfo Sá Pereira
samenstellen decor Valter Maior
adviezen Madalena Alfaia
productieleiding Joana Ventura
uitvoerend producent Mariana Lourenço
partners Casa Pia de Lisboa, Instituto Profissional do Terço
ondersteuning residentie Centro Cultural Vila Flor
coproductie Nome Próprio, Centro Cultural de Belém / Fábrica das Artes, Teatro Aveirense

Nome Próprio ontvangt financiele ondersteuning van de Portugese overheid, het Ministerie van Kunst en Cultuur. Thuisbasis is het Campo Alegre Council Theatre, binnen het kader van Campo Aberto Theatre program.

Meer Brandhaarden

Language NP Language no problem LA PLAZA El Conde de Torrefiel / Tanya Beyeler & Pablo Gisbert (ES) Theater LA PLAZA
Sluiten LA PLAZA El Conde de Torrefiel / Tanya Beyeler & Pablo Gisbert (ES)
La Plaza is een haarfijn portret van de huidige generatie dertigers. Het speelt zich af in het hoofd van een toeschouwer die na een voorstelling van 365 dagen het theater verlaat.
Language NP Language no problem ANONYMO Tzeni Argyriou (GR) Dans ANONYMO
Sluiten ANONYMO Tzeni Argyriou (GR)
Traditionele Griekse dans verbonden meteen hedendaags fenomeen: social media.
Language NP Language no problem Sopro Teatro Nacional D. Maria II / Tiago Rodrigues (PT) Theater Sopro
Sluiten Sopro Teatro Nacional D. Maria II / Tiago Rodrigues (PT)
Sopro (‘adem’) gaat over het leven achter de theaterschermen. Verteld vanuit het perspectief van de souffleur. Deze persoon is onzichtbaar voor het publiek, maar blaast de mooiste personages op het toneel leven in.
Language NP Language no problem Gran Bolero Jesús Rubio Gamo (ES) Dans Gran Bolero
Sluiten Gran Bolero Jesús Rubio Gamo (ES)
Een intens choreografie door zes dansers uit Madrid en zes uit Barcelona. Een ode aan de hoop en de dans zelf.
Language NP Language no problem La Gioia Emilia Romagna Tetro Fondazione & Pippo Delbono Company (IT) Theater La Gioia
Sluiten La Gioia Emilia Romagna Tetro Fondazione & Pippo Delbono Company (IT)
In La Gioia ('vreugde') wil Pippo Delbono ons eraan herinneren hoe broos geluk is. Het is een hymne aan de vreugde als tegengif voor onze angst voor de dood.