07 feb '20 t/m 08 feb '20

La Gioia

Pippo Delbono (IT)
Bestel kaarten
1e rang vanaf € 36,50

In La Gioia ('vreugde') wil de Italiaanse theatermaker Pippo Delbono ons eraan herinneren hoe broos geluk is. Het is een hymne aan de vreugde als tegengif voor onze angst voor de dood.

locatie Grote zaal
tijd 20:00 u
duur 80 minuten
genre theater
taal Italiaans, NL boventiteld
NL première

'Ik zou nooit een voorstelling kunnen maken die niet door mijn leven besmet was', zegt de Italiaanse regisseur Pippo Delbono. En zo is het. Delbono’s voorstellingen zijn uitbundige vieringen van het leven en van de dood, twee onscheidbare kanten van dezelfde medaille. Op zijn Italiaans, met invloeden van de Commedia dell'arte of films van Fellini, maakt Delbono theater dat hoogst eigen en onconventioneel is en waarmee hij al jaren een cultstatus geniet in eigen land en ver daarbuiten.

In redelijk schril contrast tot Nederland, waar zijn voorstellingen met mondjesmaat te zien zijn. In Frankrijk bijvoorbeeld, wordt zijn werk met grote regelmaat en in lange series opgevoerd, waarbij soms gevochten wordt om de laatste plaatsen. Delbono werd driemaal uitgenodigd op het Festival d’Avignon. Hij kreeg een lange reeks belangrijke theaterprijzen, waaronder de Europe Prize for New Theatrical Realities.

In 1987 maakte Delbono zijn eerste voorstelling, Pina Bausch was bij de repetities. Later zou Delbono meedansen in één van haar voorstellingen bij Tanztheater Wuppertal. Begin jaren ’80 richtte hij zijn eigen gezelschap op, waarmee hij tot op de dag van vandaag zijn voorstellingen maak met een opmerkelijke groep mensen: professionele acteurs en mensen die hij, soms letterlijk, van de straat haalde. Bobò is een doofstomme man met een verstandelijke handicap. Gianluca heeft het Downsyndroom, Nelson is dakloos, Fadel vluchteling.

Het hoort bij Delbono's kunst, die opereert op het snijvlak van theater en het echte leven. In La Gioia ('vreugde') wil Pippo Delbono ons eraan herinneren hoe broos geluk is. Het is een hymne aan de vreugde als tegengif voor onze angst voor de dood. Bring in the clowns! Het toneel is een waterval van uitbundige bloemstukken, de vreugde wordt geëerd met liederen, dans, muziek, gekte en sprookjesachtige kostuums. Delbono viert het leven met koortsachtige levenslust, als de race naar de dood die het is.

credits

met Dolly Albertin, Gianluca Ballar, Margherita Clemente, Pippo Delbono, Ilaria Distante, Simone Goggiano, Mario Intruglio, Nelson Lariccia, Gianni Parenti, Pepe Robledo, Zakria Safi, Grazia Spinella
bloemschikking Thierry Boutemy
muziek Pippo Delbono, Antoine Bataille, Nicola Toscano ea
licht Orlando Bolognesi
techniek Orlando Bolognesi / Alejandro Zamora
geluid Pietro Tirella / Giulio Antognini
kostuums Elena Giampaoli
toneelmeester Gianluca Bolla/Enrico Zucchelli
productieleider Alessandra Vinanti
organisatie Silvia Cassanelli
technisch manager Fabio Sajiz
productie Emilia Romagna Teatro Fondazione
coproductie Theatre De Liege, Le Manege Maubeuge – Scene Nationale
met dank aan Enrico Bagnoli, Jean Michel Ribes, Alessia Guidoboni – Assistant De Thierry Boutemy & Théâtre De Liège for the costumes
foto's Luca Del Pia

Meer Brandhaarden

Language NP Language no problem MARGEMTheater Nome Próprio / Victor Hugo Pontes (PT) MARGEM
Sluiten MARGEM Nome Próprio / Victor Hugo Pontes (PT)
07 feb '20 t/m 08 feb '20
MARGEM is gebaseerd op het boek Captains of the Sands (1937) - een portret van de kinderen en tieners die overleven in de straten van São Salvador da Bahia - en duikt in de wereld van de 'captains of the sands' van vandaag, de jonge mensen die in de marge leven.
Language NP Language no problem LA PLAZATheater El Conde de Torrefiel / Tanya Beyeler & Pablo Gisbert (ES) LA PLAZA
Sluiten LA PLAZA El Conde de Torrefiel / Tanya Beyeler & Pablo Gisbert (ES)
04 feb '20 t/m 05 feb '20
La Plaza is een haarfijn portret van de huidige generatie dertigers. Het speelt zich af in het hoofd van een toeschouwer die na een voorstelling van 365 dagen het theater verlaat.
Language NP Language no problem SoproTheater Teatro Nacional D. Maria II / Tiago Rodrigues (PT) Sopro
Sluiten Sopro Teatro Nacional D. Maria II / Tiago Rodrigues (PT)
29 jan '20 t/m 30 jan '20
Sopro ('adem') is een voorstelling over het leven achter de theaterschermen. Teksten van toneelklassiekers worden verweven met anekdotes van achter de coulissen, waar van alles gebeurt dat we als toeschouwer niet zien, waar echte levens zich afspelen.
Language NP Language no problem ANONYMODans Tzeni Argyriou (GR) ANONYMO
Sluiten ANONYMO Tzeni Argyriou (GR)
01 feb '20
Traditionele Griekse dans verbonden meteen hedendaags fenomeen: social media.
Language NP Language no problem Gran BoleroDans Jésus Rubio Gamo (ES) Gran Bolero
Sluiten Gran Bolero Jésus Rubio Gamo (ES)
28 jan '20 t/m 29 jan '20
Een intens choreografie door zes dansers uit Madrid en zes uit Barcelona. Een ode aan de hoop en de dans zelf.