Woyzeck

Woyzeck
20 apr '23 t/m 21 apr '23
Schauspielhaus Bochum / Burgtheater Wien / Johan Simons

Johan Simons ensceneert zijn Woyzeck in het midden van een circuspiste: de arena waar de personages hun laatste trieste show neerzetten. Steven Scharf als Woyzeck en Anna Drexler als Marie werden veelvuldig geprezen voor hun fysieke spel en zorgen voor een indrukwekkende voorstelling. In 2019 ging de voorstelling in première bij het Burgtheater in Wenen en nu haalt Simons de voorstelling naar Bochum met Scharf en Drexler opnieuw in de rollen van Woyzeck en Marie. Simons ontving voor Woyzeck een Nestroy, de belangrijkste theaterprijs van Oostenrijk.

Duur nnb
Genre Theater
Taal Duits
Boventiteling Nederlands en Engels

Nederlandse première donderdag 20 april

Woyzeck

Woyzeck van Georg Büchner is een stuk dat Johan Simons altijd al heeft gefascineerd. Het is niet voor niks dat Simons het stuk al twee keer eerder ensceneerde: in 1992 bij Theatergroep Hollandia en in 2001 bij toen ZT Hollandia. Simons koos in zijn laatste versie voor een uiterst kunstmatige enscenering, waarbij de al fragmentarische tekst nog verder gefragmenteerd wordt.

Franz Woyzeck is soldaat en kapper, dienaar van de kapitein, maar vooral: onzeker bestaan, mishandeld wezen. Hij hoort steeds stemmen, vertoont duidelijke symptomen van schizofrenie. Een fanatieke dokter misbruikt hem voor dubieuze experimenten - Woyzeck mag alleen erwten eten, niets anders. Zijn zielige honorarium voor dit onsmakelijke dieet wordt betaald aan Marie, de moeder van zijn kind, die hem bedriegt met de tamboer-majoor. Wanneer Woyzeck dit ontdekt, vermoordt hij haar aan de oever van het meer met een mes en verdwijnt uiteindelijk in het water. Maar niet alleen Marie heeft hem verraden en vernederd, de hele maatschappij heeft Woyzeck op haar geweten. -|- Woyzeck is geen toneelstuk en toch zoveel meer dan een toneelstuk. Het is een weerbarstig stramien dat steeds nieuwe interpretaties toelaat. In de productie in Bochum is Woyzeck niet alleen een slachtoffer van de klassenmaatschappij en is zijn afstandelijke waarneming niet alleen een gevolg van ouderdom en ziekte. Voor Woyzeck is alles wat hij in de wereld waarneemt informatie. Hij neemt alles serieus. Deze innerlijke maalstroom van gedachten maakt hem gevaarlijk en kwetsbaar tegelijk.

Georg Büchner, die in 1836 aan Woyzeck begon, was zijn tijd ver vooruit. Met dit smalle fragment, dat pas in 1913 in première ging, deed de moderniteit zijn intrede in de Duitse toneelliteratuur. De tekst bevat hele continenten van menselijke afgronden, hemel en hel in een schaarse 27 scènes. Het gaat om niets minder dan de volledige deformatie van de mens tot een dier. Johan Simons brengt Büchners baanbrekende fragment naar het toneel van het Schauspielhaus met Steven Scharf als Woyzeck en Anna Drexler als Marie.

In de pers

nachtkritik.de

Johan Simons verplaatst het stuk naar de circuspiste. Deze constellatie geeft de tekst geheel nieuwe facetten en mogelijkheden. Het is ook opmerkelijk hoe precies het ensemble samenspeelt, hoe elk personage zijn ruimte heeft. De productie onthult de diepgewortelde logica van de menselijke psyche, die in werkelijkheid weinig te maken heeft met logica, met rationaliteit. Het is een avond die blijft hangen.

Wiener Zeitung

Je krijgt het gevoel deel uit te maken van iets unieks.

Johan Simons

Regisseur Johan Simons ontving in 2019 in Wenen een Nestroy, de belangrijkste theaterprijs van Oostenrijk. Simons won in de categorie Beste regisseur voor zijn Woyzeck met ‘griezelige vervreemding’.

De winnende regie ging in april 2019 in Wenen in première, als coproductie van het Burgtheater/Akademietheater en Schauspielhaus Bochum. Het was al de derde keer dat Simons het stuk van Georg Büchner regisseerde.

Simons koos in zijn laatste versie volgens de jury voor een uiterst kunstmatige enscenering, waarbij de al fragmentarische tekst nog verder gefragmenteerd werd. Hij zag ook af van schreeuwerige make-up en circusmuziek, terwijl je toch nog kon begrijpen dat de types hun laatste trieste show neerzetten.

In 2004 won Simons al een Nestroy voor zijn regie Elementarteilchen, gemaakt bij het Schauspielhaus Zürich.

Credits

van Georg Büchner
regie Johan Simons
met o.a. Steven Scharf, Anna Drexler


Een coproductie van Schauspielhaus Bochum en Burgtheaters Wien

Meer theater

Language NP Language no problem de uren
ITA–EnsembleTheater de uren
Sluiten de uren ITA-ensemble / Eline Arbo
Eline Arbo brengt de roman De uren van Michael Cunningham naar het toneel.
Language NP Language no problem Ode to a Love Lost Toneelhuis / Benjamin Abel Meirhaeghe Muziektheater Ode to a Love Lost
Sluiten Ode to a Love Lost Toneelhuis / Benjamin Abel Meirhaeghe
06 feb '23 t/m 07 feb '23
Ode to a Love Lost speelt zich af in de diepe krater van een hart. Het startpunt van deze voorstelling ligt in het persoonlijke liefdesverhaal van Meirhaeghe zelf.
Language NP Language no problem Quake Theater Utrecht / DOX / Casper Vandeputte Theater Quake
Sluiten Quake Theater Utrecht / DOX / Casper Vandeputte
08 feb '23 t/m 09 feb '23
Een energieke, ontwapenende en muzikale theater- en dansvoorstelling over hoe het verleden in ons doorleeft.
Language NP Language no problem de toverbergITA–EnsembleTheater de toverberg
Sluiten de toverberg ITA-ensemble / Stef Aerts, Marie Vinck (FC Bergman)
Begin 20e eeuw gaat de jonge Hans Castorp naar een sanatorium in het Zwitserse Davos om er zijn neef te bezoeken. Hij wil er drie weken zijn, maar zal zeven jaar blijven. Door ontmoetingen met andere gasten in het kuuroord krijgt hij een meerstemmig beeld van met elkaar botsende visies op het leven.
Language NP Language no problem Vijand van het volk Olympique Dramatique / Toneelhuis Theater Vijand van het volk
Sluiten Vijand van het volk Olympique Dramatique / Toneelhuis
10 feb '23 t/m 11 feb '23
Wetenschap versus politiek. Wat is de waarde van waarheid? En hoever ga je voor je overtuigingen?
Language NP Language no problem Keizer zonder kleren De Spelersfederatie Theater Keizer zonder kleren
Sluiten Keizer zonder kleren De Spelersfederatie
25 jan '23 t/m 26 mei '23
Keizer zonder Kleren is een volwassen versie van het sprookje over de kledingloze keizer en in de geest van Molière, die in 2023 350 jaar dood is.
Language NP Language no problem Die Unerhörten Residenztheater (München) / Elsa-Sophie Jach Theater Die Unerhörten
Sluiten Die Unerhörten Residenztheater (München) / Elsa-Sophie Jach
22 feb '23 t/m 23 feb '23
Technoïde liefdesbrieven voor oude heldinnen
Language NP Language no problem Jane Eyre Nationaltheatret (Oslo) / Eline Arbo Theater Jane Eyre
Sluiten Jane Eyre Nationaltheatret (Oslo) / Eline Arbo
24 feb '23 t/m 25 feb '23
De klassieke roman in regie van Eline Arbo.
Language NP Language no problem Jogging Hanane Hajj Ali (Beirut) Theater Jogging
Sluiten Jogging Hanane Hajj Ali (Beirut)
25 feb '23 t/m 26 feb '23
In haar bekroonde toneelstuk Jogging neemt Hanane Hajj Ali je mee door de straten van Beiroet en haar dromen, verlangens, hoop en de vele rollen die ze speelt als Libanese vrouw.
Language NP Language no problem Bovary KVS (Brussel) / Carme Portaceli Theater Bovary
Sluiten Bovary KVS (Brussel) / Carme Portaceli
27 feb '23 t/m 28 feb '23
De Catalaanse regisseur Carme Portaceli brengt Madame Bovary tot leven met een hedendaagse adaptatie die toont hoe relevant het verhaal ook vandaag nog is.
Language NP Language no problem Madama Butterfly Q Theatre Company (Tokyo) / Theater Neumarkt (Zürich) / Satoko Ichihara Theater Madama Butterfly
Sluiten Madama Butterfly Q Theatre Company (Tokyo) / Theater Neumarkt (Zürich) / Satoko Ichihara
28 feb '23 t/m 01 mrt '23
In haar nieuwste werk neemt de jonge Japanse regisseur en schrijver Satoko Ichihara de opera Madama Butterfly van Puccini onder handen.
Language NP Language no problem Die Jungfrau von Orleans Nationaltheater Mannheim / Ewelina Marciniak Theater Die Jungfrau von Orleans
Sluiten Die Jungfrau von Orleans Nationaltheater Mannheim / Ewelina Marciniak
03 mrt '23 t/m 04 mrt '23
Gods strijder, boerenmeisje met hallucinaties of rebel? Wie is Jeanne D'Arc als we voorbij de mythe kijken?
Language NP Language no problem Dear beloved friend Studio Dries Verhoeven & Kininso Koncepts Theater Dear beloved friend
Sluiten Dear beloved friend Studio Dries Verhoeven & Kininso Koncepts
04 mrt '23 t/m 05 mrt '23
Kunstenaar en theatermaker Dries Verhoeven maakt voorstellingen die vaak zowel uitdagend als diep menselijk zijn. Mensen die zich ver buiten de muren van ons theater bevinden brengt hij aangrijpend dichtbij.
Language NP Language no problem ONE SONG - Histoire(s) du Théâtre IV NTGent / Irene Wool vzw / Miet Warlop Theater ONE SONG - Histoire(s) du Théâtre IV
Sluiten ONE SONG - Histoire(s) du Théâtre IV NTGent / Irene Wool vzw / Miet Warlop
06 mrt '23 t/m 07 mrt '23
ONE SONG - Histoire(s) du Théâtre IV speelt zich af in het unieke universum van Warlop, waar een groep performers de arena betreedt voor een betoverend ritueel over afscheid, leven en dood, hoop en wedergeboorte.
Language NP Language no problem Coriolanus Het Nationale Theater / Nina Spijkers Theater Coriolanus
Sluiten Coriolanus Het Nationale Theater / Nina Spijkers
11 mrt '23 t/m 12 mrt '23
Shakespeares scherpste stuk over de gespannen relatie tussen volk en politiek
Language NP Language no problem Vincent Rietveld gaat voor de Louis d'Or De Warme Winkel Theater Vincent Rietveld gaat voor de Louis d'Or
Sluiten Vincent Rietveld gaat voor de Louis d'Or De Warme Winkel
14 mrt '23
De voorstelling onderzoekt excelleren als antwoord op het gevoel van overbodigheid in een overbevolkte wereld en is het eerste deel van de klimaattrilogie van De Warme Winkel.
Language NP Language no problem Kroniek van een aangekondigde dood Theater RAST / Celil Toksöz Theater Kroniek van een aangekondigde dood
Sluiten Kroniek van een aangekondigde dood Theater RAST / Celil Toksöz
17 mrt '23 t/m 18 mrt '23
Kroniek van een aangekondigde dood is een ijzingwekkend en meeslepend drama over eerwraak en medeplichtigheid.
Language NP Language no problem The Money Game jr. ITA-junior / Esmée Begemann / Ro, Rox, Roxy, Roxana Verwey Theater The Money Game jr.
Sluiten The Money Game jr. ITA-junior / Esmée Begemann / Ro, Rox, Roxy, Roxana Verwey
22 okt '22 t/m 08 apr '23
The Money Game jr. is een onderzoek naar de rol van optimisme en geld en hoe te protesteren als een crash in volle gang is.
Language NP Language no problem The Story of Travis Theater Rotterdam / Well Made Productions / Romana Vrede / Alida Dors Theater The Story of Travis
Sluiten The Story of Travis Theater Rotterdam / Well Made Productions / Romana Vrede / Alida Dors
25 mrt '23 t/m 26 mrt '23
The Story of Travis is een nieuwe toneeltekst geïnspireerd door de Broadway klassieker A Raisin in the Sun van Lorraine Hansberry.
Language NP Language no problem bloedbruiloftITA–EnsembleTheater bloedbruiloft
Sluiten bloedbruiloft ITA-ensemble / Wim Vandekeybus
29 mrt '23 t/m 15 apr '23
Gedreven door een onverwoestbare liefde gaan de bruid en haar minnaar er tijdens het feest vandoor. Een woeste klopjacht wordt ingezet. De afloop is fataal.
Language NP Language no problem vogelsITA–EnsembleTheater vogels
Sluiten vogels ITA-ensemble / Alize Zandwijk
04 apr '23 t/m 22 apr '23
Als de Joodse Eitan en de Arabische Wahida elkaar toevallig ontmoeten in de bibliotheek van New York, worden ze op slag verliefd. Zijn zij een hedendaagse versie van de ‘star crossed lovers’ Romeo en Julia?
Language NP Language no problem Woyzeck Schauspielhaus Bochum / Burgtheater Wien / Johan Simons Theater Woyzeck
Sluiten Woyzeck Schauspielhaus Bochum / Burgtheater Wien / Johan Simons
20 apr '23 t/m 21 apr '23
Johan Simons haalt Woyzeck naar Bochum met Steven Scharf en Anna Drexler opnieuw in de rollen van Woyzeck en Marie.
Language NP Language no problem kings of warITA–EnsembleTheater kings of war
Sluiten kings of war ITA-ensemble / Ivo van Hove
26 apr '23 t/m 06 mei '23
In Kings of war voegt Ivo van Hove de toneelstukken Henry V, Henry VI en Richard III van William Shakespeare samen tot één explosieve voorstelling over leiderschap.
Language NP Language no problem Gilgamesh KVS / Platform 0090 / Mesut Arslan Theater Gilgamesh
Sluiten Gilgamesh KVS / Platform 0090 / Mesut Arslan
01 mei '23
Voor zijn nieuwste creatie ging regisseur Mesut Arslan aan de slag met het magistrale Gilgamesh- epos.
Language NP Language no problem Yara's Wedding NITE / Schauspiel Hannover / Guy Weizman Theater Yara's Wedding
Sluiten Yara's Wedding NITE / Schauspiel Hannover / Guy Weizman
06 mei '23 t/m 08 mei '23
Een interdisciplinaire (bijna) musical door Guy Weizman, NITE en Schauspiel Hannover.

Durven we onze vooroordelen écht te bevragen? Of zijn we daar te politiek correct voor geworden? Hoe gaan we vooruit zonder elkaar kwijt te raken?
Language NP Language no problem Het achtste leven Theater Oostpool / Daria Bukvic Theater Het achtste leven
Sluiten Het achtste leven Theater Oostpool / Daria Bukvic
Muziektheatervoorstelling naar de wereldberoemde roman van Nino Haratischwili
Language NP Language no problem John en Gena Wunderbaum / Theaterhaus Jena Theater John en Gena
Sluiten John en Gena Wunderbaum / Theaterhaus Jena
15 mei '23 t/m 16 mei '23
De spelers spiegelen het kunstenaarschap van John Cassavetes en Gena Rowlands aan hun eigen levens als theatermakers, waarbij de grens tussen fictie en realiteit bewust vaag blijft.