Woyzeck

Sluiten

Woyzeck

Schauspielhaus Bochum / Burgtheater Wien / Johan Simons

Voorstellingen

Helaas, op dit moment zijn er geen voorstellingen beschikbaar.
Woyzeck
Schauspielhaus Bochum / Burgtheater Wien / Johan Simons

Johan Simons ensceneert zijn Woyzeck in het midden van een circuspiste: de arena waar de personages hun laatste trieste show neerzetten. Steven Scharf als Woyzeck en Anna Drexler als Marie werden veelvuldig geprezen voor hun fysieke spel en zorgen voor een indrukwekkende voorstelling. In 2019 ging de voorstelling in première bij het Burgtheater in Wenen en nu haalt Simons de voorstelling naar Bochum met Scharf en Drexler opnieuw in de rollen van Woyzeck en Marie. Simons ontving voor Woyzeck een Nestroy, de belangrijkste theaterprijs van Oostenrijk.

Duur 100 min
Genre Theater
Taal Duits
Boventiteling Nederlands en Engels

Nederlandse première donderdag 20 april

Woyzeck

Woyzeck van Georg Büchner is een stuk dat Johan Simons altijd al heeft gefascineerd. Het is niet voor niks dat Simons het stuk al twee keer eerder ensceneerde: in 1992 bij Theatergroep Hollandia en in 2001 bij toen ZT Hollandia. Simons koos in zijn laatste versie voor een uiterst kunstmatige enscenering, waarbij de al fragmentarische tekst nog verder gefragmenteerd wordt.

Franz Woyzeck is soldaat en kapper, dienaar van de kapitein, maar vooral: onzeker bestaan, mishandeld wezen. Hij hoort steeds stemmen, vertoont duidelijke symptomen van schizofrenie. Een fanatieke dokter misbruikt hem voor dubieuze experimenten - Woyzeck mag alleen erwten eten, niets anders. Zijn zielige honorarium voor dit onsmakelijke dieet wordt betaald aan Marie, de moeder van zijn kind, die hem bedriegt met de tamboer-majoor. Wanneer Woyzeck dit ontdekt, vermoordt hij haar aan de oever van het meer met een mes en verdwijnt uiteindelijk in het water. Maar niet alleen Marie heeft hem verraden en vernederd, de hele maatschappij heeft Woyzeck op haar geweten. -|- Woyzeck is geen toneelstuk en toch zoveel meer dan een toneelstuk. Het is een weerbarstig stramien dat steeds nieuwe interpretaties toelaat. In de productie in Bochum is Woyzeck niet alleen een slachtoffer van de klassenmaatschappij en is zijn afstandelijke waarneming niet alleen een gevolg van ouderdom en ziekte. Voor Woyzeck is alles wat hij in de wereld waarneemt informatie. Hij neemt alles serieus. Deze innerlijke maalstroom van gedachten maakt hem gevaarlijk en kwetsbaar tegelijk.

Georg Büchner, die in 1836 aan Woyzeck begon, was zijn tijd ver vooruit. Met dit smalle fragment, dat pas in 1913 in première ging, deed de moderniteit zijn intrede in de Duitse toneelliteratuur. De tekst bevat hele continenten van menselijke afgronden, hemel en hel in een schaarse 27 scènes. Het gaat om niets minder dan de volledige deformatie van de mens tot een dier. Johan Simons brengt Büchners baanbrekende fragment naar het toneel van het Schauspielhaus met Steven Scharf als Woyzeck en Anna Drexler als Marie.

In de pers

nachtkritik.de

Johan Simons verplaatst het stuk naar de circuspiste. Deze constellatie geeft de tekst geheel nieuwe facetten en mogelijkheden. Het is ook opmerkelijk hoe precies het ensemble samenspeelt, hoe elk personage zijn ruimte heeft. De productie onthult de diepgewortelde logica van de menselijke psyche, die in werkelijkheid weinig te maken heeft met logica, met rationaliteit. Het is een avond die blijft hangen.

Wiener Zeitung

Je krijgt het gevoel deel uit te maken van iets unieks.

Johan Simons

Regisseur Johan Simons ontving in 2019 in Wenen een Nestroy, de belangrijkste theaterprijs van Oostenrijk. Simons won in de categorie Beste regisseur voor zijn Woyzeck met ‘griezelige vervreemding’.

De winnende regie ging in april 2019 in Wenen in première, als coproductie van het Burgtheater/Akademietheater en Schauspielhaus Bochum. Het was al de derde keer dat Simons het stuk van Georg Büchner regisseerde.

Simons koos in zijn laatste versie volgens de jury voor een uiterst kunstmatige enscenering, waarbij de al fragmentarische tekst nog verder gefragmenteerd werd. Hij zag ook af van schreeuwerige make-up en circusmuziek, terwijl je toch nog kon begrijpen dat de types hun laatste trieste show neerzetten.

In 2004 won Simons al een Nestroy voor zijn regie Elementarteilchen, gemaakt bij het Schauspielhaus Zürich.

Credits

van Georg Büchner
regie Johan Simons

Franz Woyzeck: Steven Scharf
Marie: Anna Drexler
Dokter: Martin Horn
Tambourmajor: Guy Clemens
Kapitein, deurwaarder: Jordy Vogelzang
Grootmoeder, Käthe: Lukas von der Lühe


Een coproductie van Schauspielhaus Bochum en Burgtheaters Wien

Meer theater

Language NP Language no problem Angela (a strange loop) Susanne Kennedy, Markus Selg Theater Angela (a strange loop)
Sluiten Angela (a strange loop) Susanne Kennedy, Markus Selg
07 jun '23 t/m 09 jun '23
Voor Angela (a strange loop) nemen regisseur Susanne Kennedy en multimediakunstenaar Markus Selg het leven van een vrouw als uitgangspunt om het individuele leven als een reis weer te geven en te vragen wat het betekent om vandaag de dag een mens te zijn.
Language NP Language no problem penthesileaITA–EnsembleTheater penthesilea
Sluiten penthesilea ITA-ensemble / Eline Arbo
15 jun '23 t/m 25 jun '23
In dit verschroeiende drama over een fatale liefde kolkt een zinderende passie die onstuitbaar naar de oppervlakte dringt.
Language NP Language no problem Vake Poes; of hoe God verdween Lisaboa Houbrechts, laGeste (les ballets C de la B + kabinet k) Theater Vake Poes; of hoe God verdween
Sluiten Vake Poes; of hoe God verdween Lisaboa Houbrechts, laGeste (les ballets C de la B + kabinet k)
16 jun '23 t/m 17 jun '23
Hoe werken verborgen trauma’s uit het verleden door in het heden? Vake Poes; of hoe God verdween is een familie-epos dat drie generaties overspant vanuit het perspectief van een jong meisje.
Language NP Language no problem wie heeft mijn vader vermoord
on Tour
ITA-ensemble / deSingel / Ivo van Hove Theater wie heeft mijn vader vermoord
Sluiten wie heeft mijn vader vermoord ITA-ensemble / deSingel / Ivo van Hove
13 jul '23 t/m 15 jul '23
Ivo van Hove bewerkte Wie heeft mijn vader vermoord van internationaal geprezen schrijver Édouard Louis. Van Hove maakte van het zeer uitgesproken boek een monoloog, speciaal voor Hans Kesting.
Language NP Language no problem penthesileaITA–EnsembleTheater penthesilea
Sluiten penthesilea ITA-ensemble / Eline Arbo
24 aug '23 t/m 02 sep '23
In dit verschroeiende drama over een fatale liefde kolkt een zinderende passie die onstuitbaar naar de oppervlakte dringt.
Language NP Language no problem Lehman Trilogy
ITA–EnsembleTheater Lehman Trilogy
Sluiten Lehman Trilogy ITA-ensemble / Guy Cassiers
07 sep '23 t/m 18 okt '23
Slavernij en industrialisering, oorlog en nieuw technologische ontwikkelingen: wat er ook gebeurt in Amerika en zelfs op wereldwijd vlak, de Lehmans weten telkens hoe ze er goed geld mee kunnen verdienen.
Language NP Language no problem the damned
on Tour
ITA–EnsembleTheater the damned
Sluiten the damned ITA–Ensemble
29 sep '23 t/m 02 okt '23
In deze theaterbewerking naar een filmscript van de Italiaanse cineast Luchino Visconti is te zien hoe een familie van rijke Duitse industriëlen fataal gecorrumpeerd raakt in haar samenwerking met de aan de macht gekomen nazipartij.
Language NP Language no problem Crashtest Ibsen Het Zuidelijk Toneel / Sarah Moeremans Theater Crashtest Ibsen
Sluiten Crashtest Ibsen Het Zuidelijk Toneel / Sarah Moeremans
06 okt '23 t/m 08 okt '23
Drie toneelstukken van Henrik Ibsen op één avond. Grijp je kans!
Language NP Language no problem De Jacht NITE / Manuela Infante / Slagwerk Den Haag Theater De Jacht
Sluiten De Jacht NITE / Manuela Infante / Slagwerk Den Haag
10 okt '23 t/m 11 okt '23
De Jacht maakt ruimte voor een verzameling alternatieve vertellingen, ziet om naar herformulering van het idee van revolutie aangejaagd door de heroïsche jager, en werpt een kritische blik op onze verborgen jagerverhalen.
Language NP Language no problem Laagland Het Nationale Theater / Eric de Vroedt Theater Laagland
Sluiten Laagland Het Nationale Theater / Eric de Vroedt
15 okt '23 t/m 16 okt '23
Het Nationale Theater presenteert Laagland, de nieuwe vlijmscherpe en komische voorstelling van schrijver Nathan Vecht (televisieserie Het jaar van Fortuyn).
Language NP Language no problem 1000+1 Nacht (8+) Toneelmakerij / Sadettin K. / Paul Knieriem theater-familie 1000+1 Nacht (8+)
Sluiten 1000+1 Nacht (8+) Toneelmakerij / Sadettin K. / Paul Knieriem
20 okt '23 t/m 30 dec '23
De Toneelmakerij en meesterverteller Sadettin Kırmızıyüz gebruiken deze eeuwenoude vertellingen als inspiratie voor de nieuwe muzikale familievoorstelling 1000+1 nacht. Laat je betoveren door de kracht van verhalen. Voor iedereen vanaf acht jaar!
Language NP Language no problem Freaky Friday Face Off De Warme Winkel Theater Freaky Friday Face Off
Sluiten Freaky Friday Face Off De Warme Winkel
25 okt '23 t/m 19 mrt '24
Freaky Friday Face Off is een spectaculair spirituele voorstelling met confronterend zelfonderzoek, dramatische strijkers, perverse familierelaties en opvliegende duiven.
Language NP Language no problem bloedbruiloftITA–EnsembleTheater bloedbruiloft
Sluiten bloedbruiloft ITA-ensemble / Wim Vandekeybus
27 okt '23 t/m 05 nov '23
Gedreven door een onverwoestbare liefde gaan de bruid en haar minnaar er tijdens het feest vandoor. Een woeste klopjacht wordt ingezet. De afloop is fataal.
Language NP Language no problem Let's talk about sex HNTjong / Noël Fischer theater-familie Let's talk about sex
Sluiten Let's talk about sex HNTjong / Noël Fischer
28 okt '23 t/m 29 okt '23
Supersoft knallend muziektheater over sex. Met livemuziek van Lowlands hit Prins S. en de Geit.
Language NP Language no problem de uren
ITA–EnsembleTheater de uren
Sluiten de uren ITA-ensemble / Eline Arbo
02 nov '23 t/m 12 nov '23
Eline Arbo brengt de roman De uren van Michael Cunningham naar het toneel.
Language NP Language no problem Melancholia Het Nationale Theater / Eline Arbo Theater Melancholia
Sluiten Melancholia Het Nationale Theater / Eline Arbo
17 nov '23 t/m 19 nov '23
Na de hitvoorstelling De Jaren regisseert Eline Arbo nu Melancholia, het sciencefiction-meesterwerk van filmregisseur Lars von Trier.
Language NP Language no problem De Eindtijd Revue Urland Theater De Eindtijd Revue
Sluiten De Eindtijd Revue Urland
20 nov '23
De Eindtijd Revue is een apocalyptisch en onheilspellend theaterfeest, waarin alle mogelijke eindes en Eindtijdverhalen clashen. 
Language NP Language no problem Prima Facie
on Tour
ITA–EnsembleTheater Prima Facie
Sluiten Prima Facie ITA-ensemble / Eline Arbo
28 nov '23 t/m 13 apr '24
Eline Arbo regisseert Maria Kraakman in het prijswinnende toneelstuk van auteur Suzie Miller. De snoeiharde monoloog die furore maakte op West End en Broadway is nu voor het eerst in het Nederlands te zien.
Language NP Language no problem mijn lieve gunsteling
ITA–EnsembleTheater mijn lieve gunsteling
Sluiten mijn lieve gunsteling ITA-ensemble / Ivo van Hove
30 nov '23 t/m 17 dec '23
Ivo van Hove bewerkte als eerste regisseur deze hartverscheurende en tegelijk angstaanjagende roman voor het toneel.
Language NP Language no problem oer en andere tijdenITA–EnsembleTheater oer en andere tijden
Sluiten oer en andere tijden ITA-ensemble / Hotel Modern / Guy Cassiers
06 dec '23 t/m 18 apr '24
Guy Cassiers creëert samen met Hotel Modern en elf acteurs van het ensemble de wereld van Oer.