ITA Ensemble

bloedbruiloft

Sluiten

bloedbruiloft

ITA Ensemble / Wim Vandekeybus

Voorstellingen

Helaas, op dit moment zijn er geen voorstellingen beschikbaar.
bloedbruiloft
ITA Ensemble / Wim Vandekeybus

Bloedbruiloft is een zinderende reis door de verschillende lagen van de menselijke geest.’ – de Volkskrant ★★★★

Op het Andalusische platteland wordt in de jaren dertig van de vorige eeuw een bruiloft gepland. Het huwelijk is liefdeloos want door de families uit zakelijk belang gearrangeerd: bruid en bruidegom hebben nauwelijks weet van elkaar.

Duur 100 minuten
Genre theater
Taal Nederlands
Boventiteling do 2 november

In Gesprek vr 27 oktober & vr 3 november

Bloedbruiloft


Op het Andalusische platteland wordt in de jaren dertig van de vorige eeuw een bruiloft gepland. Het huwelijk is liefdeloos aangezien het door de families uit zakelijk belang is gearrangeerd: bruid en bruidegom hebben nauwelijks weet van elkaar. Als op de dag van het feest de voormalige minnaar van de bruid opduikt, steken oude gevoelens opnieuw de kop op. Gedreven door een onverwoestbare liefde gaan de bruid en haar minnaar er tijdens het feest vandoor. Een woeste klopjacht wordt ingezet. De afloop is fataal.

-|-
Bloedbruiloft van de Spaanse dichter en toneelschrijver Federico García Lorca werd met het ITA Ensemble op het toneel gezet door de internationaal gerenommeerde Belgische choreograaf Wim Vandekeybus, een vaste gast in onze dansprogrammering. Bekend om zijn sterk fysieke en theatrale danstaal, stond hij bij ITA eerder in voor de dansscènes in Ivo van Hoves Age of Rage. Muziek, video en film maken integraal deel uit van zijn theatrale expressie. Voor Bloedbruiloft werkte Vandekeybus samen met zijn zoon, filmregisseur Fernando Vandekeybus.

Regisseur en choreograaf Wim Vandekeybus gefotografeerd door FIlip Claessens. Regie voor Bloedbruiloft bij Internationaal Theater Amsterdam (ITA).

Wim Vandekeybus over Bloedbruiloft

"Bloedbruiloft krioelt van thema’s die al decennia opduiken in mijn eigen creaties: dood, risico en vrijheid. Het is een archaïsch en diep menselijk drama over familiale haat. De zekerheid van een burgerlijk bestaan verliest het van de passionele liefde, die zichzelf de dood injaagt. Lorca vermengt hoge theatraliteit met naïviteit, primitivisme en wreedheid. Hij graaft tot in het onbewuste van zijn personages. Juist dat onbewuste zal de drijfveer zijn in onze Bloedbruiloft."

CAST

Language NP Language no problem Daniël Kolf Daniël Kolf
Language NP Language no problem Janni Goslinga Janni Goslinga
Language NP Language no problem Achraf Koutet Achraf Koutet
Language NP Language no problem Frieda Pittoors Frieda Pittoors
Language NP Language no problem Bart Slegers Bart Slegers
Language NP Language no problem Eefje Paddenburg Eefje Paddenburg
Language NP Language no problem Roeland Fernhout Roeland Fernhout
Language NP Language no problem Tijmen Teunissen Tijmen Teunissen
Language NP Language no problem Brecht Louwerens Brecht Louwerens
Language NP Language no problem Ischa Statie Ischa Statie
Language NP Language no problem Mees Meeuwsen Mees Meeuwsen
De bruidegom
De moeder
De buurvrouw, de schoonmoeder
Leonardo’s vrouw, de bruid
Leonardo
De vader van de bruid
Lorca, de meid, de dood
De maan
De meisjes
Anna Loeffen, Doris Zuijderland, Eline van der Laan, Layla Seme, Nora Van Berckelaer, Pascale Kromkamp

IN DE PERS

de Volkskrant

‘Bloedbruiloft is een zinderende reis door de verschillende lagen van de menselijke geest.’

de Volkskrant

‘Het resultaat is prachtig: het klassieke symbolisme van Lorca blijkt een uitstekende voedingsbodem voor gestileerd beeldend theater met een vleugje gothic horror.’

Theaterkrant

‘De monumentale scenografie van architectenduo Gijs Van Vaerenbergh, die van vilt een rotslandschap opbouwden, en de spaarzame belichting geven de scène een filmische kwaliteit.’

Eefje Paddenburg, Ischa Statie en Tijmen Teunissen in Bloedbruiloft, in regie van Wim Vandekeybus bij ITA (Internationaal Theater Amsterdam) © Fabian Calis

DIGITALE PROGRAMMABROCHURE

Lees meer over de regie en de scenografie van de voorstelling in onze digitale programmabrochure.

NAAR DE BROCHURE
Daniël Kolf en Achraf Koutet door Fabian Calis voor Bloedbruiloft. Regie Wim Vandekeybus.

IN GESPREK

Kom na de voorstelling meedenken, luisteren en napraten bij In Gesprek. We nodigen een gast uit om de thematiek van Bloedbruiloft verder te onderzoeken en om ervaringen uit te wisselen. Als u nog vragen heeft, is dit het perfecte moment om ze te stellen. In Gesprek is gratis toegankelijk, begint kort na afloop van de voorstelling in één van onze foyers, wordt in het Nederlands gevoerd en duurt gemiddeld een half uur.

Achter de schermen bij Bloedbruiloft

Regisseur en Choreograaf Wim Vandekeybus door Danny Willems. Vandekeybus regisseert Bloedbruiloft bij ITA (Internationaal Theater Amsterdam).
Wim Vandekeybus
Regisseur
Wim Vandekeybus

Wim Vandekeybus is choreograaf, theaterregisseur, fotograaf en filmmaker. In het midden van de jaren tachtig richtte hij zijn dansgezelschap Ultima Vez op. Met zijn eerste voorstelling What the body does not remember (1987) maakte hij meteen een opgemerkte artistieke entree. De voorstelling werd beloond met Bessie Award (New York Dance and Performance Award), een prijs die wordt toegekend voor grensverleggend werk. Ook voor zijn tweede voorstelling Les porteuses de mauvaises nouvelles (1989) ontving hij een Bessie. De voorbije decennia heeft Vandekeybus met zijn voorstellingen op een heel eigen manier zowel in binnen- als in buitenland de ontwikkeling van de moderne dans gemarkeerd.

In seizoen 23|24 gaat zijn regie van Bloedbruiloft in reprise.

Bekijk Profiel

CREDITS


regie & choreografie Wim Vandekeybus
van Federico García Lorca
vertaling Dolf Verspoor
dramaturgie Maria Luttikhuis, Marijn Prakke (stage)
scenografie Gijs Van Vaerenbergh
lichtontwerp Wim Vandekeybus
dans Brecht Louwerens, Ischa Statie, Tijmen Teunissen, Mees Meeuwsen
kostuums Isabel Lhoas
original music/composer Arthur Brouns
musici Eva Quartet (Zang), Kostadin Genchev (Kaval), Fil Caporali (Contrabas), Winne Clement (Overtoon fluiten, spel en ontwerp), Daniel Jonkers (Drums), Drop Down Community (Strijkers Ensemble), Hristina Belcheva (Gadulka), Dimitar Blagoev (Gitaar), Dimitar Semov (Percussie), Boris Taslev (Contrabas), Kristofor Parvanov (Solo Violin en Viola), Flavia Espartin (Cello FX)
geluidsontwerp Erwin Sterk

particulier producent Helga Lasschuijt & Dirk Raes

-|-
film
filmregie en conceptie Fernando Vandekeybus
filmcrew Lesmecs
grading Jan Maarten De Wit
ruiter Achille Ingels
wingsuit beelden Colas Feuillie
beelden Portugal Ryan Le Garrec
dansers Claire Hermans, Erik de Klerck, Floortje van Duyne, Sasker Polman
meisjes Anna Loeffen, Doris Zuijderland, Eline van der Laan, Layla Seme, Nora Van Berckelaer, Pascale Kromkamp
figuranten Alexandra Rossetti, Arnout van Loon, Casper Oudshoorn, Diana Martinez, Erik-Jan Kamerbeek, Ernanda Brandt, Esther van Doesburg, Fleur de Graaf, Gina Mercelis, Hanneke Borger, Jana Ehrich, Jeroen Bakker, Ksenia, Mae Telkamp, Margriet Duyster, Monique van Esch, Myra Beckers, Natasa Cvjetkovic, Noah Veenhuijsen, Nora Van Berckelaer, Okke Dillo, Roel Van Berckelaer, Rohan Meijer, Seb Zevenhuizen, Thea Thomsen, Ties Jansen, Tina Vekua, Tobias Bodewitz, Vanity Smeets, Xavier Madhar

MEER ITA ENSEMBLE

Language NP Language no problem Prima Facie ITA Ensemble Theater Prima Facie
Sluiten Prima Facie ITA Ensemble / Eline Arbo
28 nov '23 t/m 14 jun '24
Eline Arbo regisseert Maria Kraakman in het prijswinnende toneelstuk van auteur Suzie Miller. Deze snoeiharde monoloog maakte furore op West End en Broadway. Wereldwijd werden er tal van versies geproduceerd. Eline Arbo was de eerste die het stuk in Nederland op het toneel zette.
Language NP Language no problem Medea
on Tour
ITA Ensemble Theater Medea
Sluiten Medea ITA ensemble / Simon Stone
09 jul '24 t/m 11 jul '24
In zijn versie van Medea mengt Simon Stone de tragedie van Euripides met het waargebeurde verhaal van een Amerikaanse vrouw die in de jaren negentig haar kinderen ombrengt.
Language NP Language no problem Penthesilea
on Tour
ITA Ensemble Theater Penthesilea
Sluiten Penthesilea ITA ensemble / Eline Arbo
03 aug '24 t/m 06 aug '24
‘Penthesilea is een verpletterende voorstelling en een nieuw hoogtepunt in Arbo’s oeuvre.’, aldus NRC ★★★★★. Regisseur Eline Arbo plaatst het eeuwenoude verhaal van Penthesilea en Achilles te midden van een rockconcert. Een muzikale ode aan de fatale liefde tussen deze twee grootheden.
Language NP Language no problem De wetten ITA Ensemble Theater De wetten
Sluiten De wetten ITA Ensemble / Eline Arbo
22 aug '24 t/m 01 sep '24
In haar debuutroman De wetten vertelt Connie Palmen het verhaal van een vrouw op zoek naar zichzelf. Zeven ontmoetingen met zeven mannen in zeven jaar tijd. We zien hoe ze op een spraakmakende manier het schrijverschap ingroeit en zingeving geeft aan haar leven dankzij en ondanks deze ontmoetingen.
Language NP Language no problem Julie ITA Ensemble Theater Julie
Sluiten Julie ITA Ensemble
25 aug '24 t/m 03 sep '24
De jonge Britse sterregisseur Rebecca Frecknall maakt een eigentijdse bewerking van het beroemde stuk van August Strindberg.
Language NP Language no problem Penthesilea ITA Ensemble Theater Penthesilea
Sluiten Penthesilea ITA Ensemble / Eline Arbo
10 sep '24 t/m 28 sep '24
‘Penthesilea is een verpletterende voorstelling en een nieuw hoogtepunt in Arbo’s oeuvre.’, aldus NRC ★★★★★. Regisseur Eline Arbo plaatst het eeuwenoude verhaal van Penthesilea en Achilles te midden van een rockconcert. Een muzikale ode aan de fatale liefde tussen deze twee grootheden.
Language NP Language no problem Cliënt E. Busken
ITA Ensemble Theater Cliënt E. Busken
Sluiten Cliënt E. Busken ITA Ensemble
02 okt '24 t/m 13 okt '24
Maria Kraakman debuteerde als regisseur bij ITA met Cliënt E. Busken, een monoloog gespeeld door Gijs Scholten van Aschat en muzikant Jip van den Dool. De tekst is gebaseerd op de laatste roman van Jeroen Brouwers.
Language NP Language no problem Prima Facie ITA Ensemble Theater Prima Facie
Sluiten Prima Facie ITA Ensemble / Eline Arbo
04 okt '24 t/m 20 nov '24
Eline Arbo regisseert Maria Kraakman in het prijswinnende toneelstuk van auteur Suzie Miller. Deze snoeiharde monoloog maakte furore op West End en Broadway. Wereldwijd werden er tal van versies geproduceerd. Eline Arbo was de eerste die het stuk in Nederland op het toneel zette.
Language NP Language no problem Weg met Eddy Bellegueule ITA Ensemble Theater Weg met Eddy Bellegueule
Sluiten Weg met Eddy Bellegueule ITA Ensemble
15 nov '24 t/m 01 dec '24
De autobiografische roman Weg met Eddy Bellegueule van Édouard Louis was in één klap een wereldwijd succes. Het boek vertelt zonder franje het levensverhaal van een homoseksuele jongen in een homofobe omgeving.
Language NP Language no problem De dokter ITA Ensemble Theater De dokter
Sluiten De dokter ITA Ensemble
05 jan '25 t/m 19 jan '25
De dokter werd voor het Nederlands Theaterfestival 2022 geselecteerd als een van de beste twaalf voorstellingen van het voorgaande seizoen. De actrices Janni Goslinga en Ilke Paddenburg werden genomineerd voor respectievelijk de Theo d’or en Colombina. 
Language NP Language no problem Giovanni's room ITA Ensemble Theater Giovanni's room
Sluiten Giovanni's room ITA Ensemble / Eline Arbo
15 jan '25 t/m 02 feb '25
David wacht er op de terugkeer van zijn verloofde Hella. Maar wanneer hij Giovanni ontmoet, een charismatische Italiaanse barman, raken de twee mannen verwikkeld in een intense affaire. Na drie maanden keert Davids verloofde terug en wordt hij gedwongen een keuze te maken.
Language NP Language no problem Vogels
on Tour
ITA Ensemble Theater Vogels
Sluiten Vogels ITA Ensemble
12 feb '25 t/m 15 mrt '25
Vogels van de Canadees-Libanese schrijver Wajdi Mouawad is een familiedrama dat zich afspeelt te midden van de langdurige spanningen tussen Palestina en Israël en de verstrekkende gevolgen daarvan.
Language NP Language no problem Wie heeft mijn vader vermoord ITA Ensemble Theater Wie heeft mijn vader vermoord
Sluiten Wie heeft mijn vader vermoord ITA ensemble / Ivo van Hove
20 feb '25 t/m 02 mrt '25
‘Genadeloos en roerend portret.’ - de Volkskrant ★★★★

Ivo van Hove bewerkte Wie heeft mijn vader vermoord van de internationaal geprezen schrijver Édouard Louis. Van Hove maakte van het zeer uitgesproken boek een monoloog, speciaal voor Hans Kesting.