vogels
vogels
Voorstellingen
Als de Joodse Eitan en de Arabische Wahida elkaar toevallig ontmoeten in de bibliotheek van New York, worden ze op slag verliefd. Zijn zij een hedendaagse versie van de ‘star crossed lovers’ Romeo en Julia? Hun relatie lijkt weinig kans op slagen te hebben tegen de achtergrond van het al decennia aanslepende Israëlisch-Arabisch conflict. Voor Eitans vader David is het simpel: de Arabische wereld is uit op de totale vernietiging van Israël. Hij kan niet leven met de keuze van zijn zoon voor een Arabische vrouw.
Duur 2 uur 10 minuten
Genre Theater
Taal Nederlands
Boventiteling do 13 en 20 april
Artist Talk vr 14 april
In Gesprek vr 21 april
Première za 8 april
Vogels
Als Eitan in Israël zwaargewond raakt bij een bomaanslag door een zelfmoordcommando, worden de zaken op scherp gesteld. Maar ligt alles wel zo eenvoudig als het lijkt? Op zoek naar zijn roots ontdekt de herstellende Eitan dat zijn vader David niet de man is die hij altijd al dacht te zijn.
Een uitgesproken thema in het werk van de Libanees-Canadese schrijver Wajdi Mouawad is dat de grote geschiedenis en individuele levens onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. Hij laat zien hoe mensen uit diametraal tegenover elkaar staande culturen desondanks met elkaar proberen samen te leven.
-|-
Het werk van Wajdi Mouawad werd in Nederland stevig op de kaart gezet door Alize Zandwijk. Van hem regisseerde zij Bossen (2014), Kust (2012) en Branden (2010), dat een theaterhit werd. Vogels
(2019) was eerder in Duitsland te zien, tevens in regie van Alize Zandwijk. Bij ITA gaat in seizoen 22|23 een Nederlandstalige versie in première, in een vertaling van Tom Kleijn en met acteurs van ITA-ensemble.
Alize Zandwijk over Vogels
‘Over een ontmoeting die voorbestemd is: een Joodse jongen en een Arabisch meisje ontmoeten elkaar in een bibliotheek. Een prachtig liefdesverhaal. Maar de Joodse vader accepteert de keuze van zijn zoon niet.
Over de zoektocht van de jongen naar de roots van zijn vader, de roots van zijn familie. Die heel wat verwarring oproept. Want niets is wat het is. Over de roots van het meisje dat haar thuisland weer gevonden heeft. Omdat ze er alles aan gedaan heeft om het uit te drijven.
Over vijandschap en over identiteit. Over dat de vogels heen en weer over de Israëlisch-Palestijnse muur kunnen vliegen. Een ademloze zoektocht naar wie je bent. En dat we als de vogels zouden moeten kunnen leven.’
CAST
14 APR - ARTIST TALK
Een blik achter de schermen en gesprekken met de makers maken het voorstellingsbezoek nog interessanter. Daarom organiseert ITA Academy dit seizoen een reeks Artist Talks: verdiepende gesprekken met inspirerende makers over hun werk en werkwijze, drijfveren, inspiratiebronnen en fascinaties. Artist Talks vindt na een voorstelling van de betreffende maker plaats en biedt verdieping om in een bredere context naar het werk te kijken.
Op 14 april gaat moderator Carolien Borgers in gesprek met Alize Zandwijk.
Aanmelden is gratis (en verplicht) via onderstaande link.
IN GESPREK
Kom na de voorstelling meedenken, luisteren en napraten bij In Gesprek. We nodigen een gast uit om de thematiek van Vogels verder te onderzoeken en om ervaringen uit te wisselen. Als u nog vragen heeft, is dit het perfecte moment om ze te stellen. In Gesprek is gratis toegankelijk, begint kort na afloop van de voorstelling in één van onze foyers, wordt in het Nederlands gevoerd en duurt gemiddeld een half uur.
Alize Zandwijk is een Nederlandse regisseur. Ze volgde een opleiding aan de Academie voor Expressie door Woord en Gebaar in Kampen. In 1997 won Zandwijk De Prosceniumprijs, één van de VSCD-Prijzen.
Van 2006 tot 2016 was ze artistiek leider van het Ro Theater. In deze periode was zij samen met Guy Cassiers verantwoordelijk voor het artistieke beleid van het gezelschap. Zij vervolgde haar carrière bij Theater Bremen als Oberspielleier, waarvoor zij in 2020 de Kurt-Hubner-Preis ontving.
In seizoen 22|23 regisseert zij Vogelsbij het ITA-ensemble.
CREDITS
regie Alize Zandwijk
van Wajdi Mouawad
vertaling Tom Kleijn
dramaturgie Peter van Kraaij
scenografie Thomas Rupert
kostuums Sophie Klenk-Wulff
lichtontwerp Mark van Denesse
compositie Maartje Teussink
geluidsontwerp Dennis Slot
arrangementen Amber Docters van Leeuwen
animatie Wim Bechtold
particulier producent Mies en Jaap Kamp
ondersteund door Ammodo, KPMG
-|-
assistent regie Daniël 't Hoen, Nazanin Moarref (stage)
assistent
scenografie Renée Faveere
assistent dramaturgie Elsbeth Hoefkens (stage)
hoofd techniek Reyer Meeter
hoofd artistiek bureau Loesje Riethoef
hoofd productie Michiel van Schijndel
productieleider Kiki Meijerhoven
scenografisch technisch producent Ramon Huijbrechts
techniek Arist Richartz (1e inspeciënt), Adriaan Beukema, Daan Kapteijn, Paul Meijer, Paddy Dawson, Wouter Pieters, Jip van ’t Veer, David Logger
uitvoering decorTheater Bremen, Eddy van Gelder
kostuumatelier Wim van Vliet (hoofd), Farida Bouhbouh, Leanne Vandenbussche
kleedwerk Suzanne Kollen
kap en grime Mirjam Venema
castingadvies Hans Kemna
fotografie Dim Balsem, Fabian Calis
grafisch ontwerp Serena Kloet
communicatie Julia Rachman