ITA Ensemble

Medea

Medea
09 jul '24 t/m 11 jul '24
ITA ensemble / Simon Stone

'De enscenering is meedogenloos, zodat de performers zich nergens kunnen verstoppen. Dat is ook niet nodig: dit onberispelijke ensemble heeft een rauw meesterwerk gecreëerd.' – The Guardian ★★★★★

Weinig vrouwen hebben meer inkt doen vloeien dan de mythische figuur van Medea. Simon Stone mengt in zijn versie de tragedie van Euripides met het waargebeurde verhaal van een Amerikaanse vrouw die in de jaren negentig haar kinderen ombrengt. Een rauw, enerverend, maar ook duister-humoristisch stuk.

Locatie Athens Epidaurus Festival
Duur 80 minuten
Genre theater
Taal Nederlands

Medea


De succesvolle arts Anna probeert haar leven na een gedwongen internering weer op de rails te krijgen. Na een mislukte poging haar echtgenoot Lucas te vergiftigen en haar herstel in de psychiatrie, is ze vastbesloten haar gezin weer bij elkaar te brengen. Ze is bereid Lucas zijn affaire met de jonge Clara te vergeven en wil er alles aan doen om aan een nieuwe toekomst te bouwen. Al snel blijken haar verwachtingen niet te sporen met die van de mensen om haar heen. Alles wat haar dierbaar is, dreigt ze te verliezen: haar man, haar kinderen, haar carrière. De gedroomde wedergeboorte wordt een afdaling in de duistere krochten van haar geest.

Simon Stone herschrijft Medea naar een herkenbare, hedendaagse context. Hij behoudt de contouren van het verhaal, maar stelt zich de vraag wie de Griekse helden van toen zouden zijn in onze huidige maatschappij. Zo ontwikkelt hij een volledig nieuwe tekst vol dubbele bodems en tragische misverstanden.
-|-
Marieke Heebink ontving de Theo d’Or 2015 voor haar vertolking van Anna.

Medea was de eerste voorstelling die de Australische regisseur Simon Stone voor ITA schreef en regisseerde. Later bracht hij nog Husbands and Wives (van Woody Allen), assembleerde hij thema’s en motieven uit het werk van Ibsen tot Ibsen huis, en liet hij zich voor Flight 49 inspireren door Op hoop van zegen van Herman Heijermans.

Marieke Heebink van het ITA Ensemble in Medea in Internationaal Theater Amsterdam (ITA).
Marieke Heebink van het ITA Ensemble in Medea in Internationaal Theater Amsterdam (ITA).

Simon Stone over Medea

"Het verhaal van Medea is van alle tijden. Bij de strijd om het ouderlijk gezag na een echtscheiding gaat een ouder soms zover dat hij de ex-geliefde wil kwetsen door het vernietigen van wat hem/haar het meest dierbaar is: de kinderen. Wat drijft Medea tot zulk een daad. Misschien het besef dat zij vroeger, als geliefde, alles voor de man betekende en nu wordt weggezet, ingeruild voor een jongere vrouw.

Zij vormt geen deel meer van de plannen en ambities van haar man. Hij sluit haar buiten en ontneemt haar zo de zin van het leven. Medea trekt een grens: zij weigert afstand te doen van haar kinderen en is bereid daartoe tot het uiterste te gaan.

Medea gaat over de kracht van een vrouw die weer de uitsluiting voelt uit een ver verleden."

CAST

Language NP Language no problem Marieke Heebink Marieke Heebink
Language NP Language no problem Evgenia Brendes Evgenia Brendes
Language NP Language no problem Eva Heijnen Eva Heijnen
Language NP Language no problem Mente Wijsman Mente Wijsman
Language NP Language no problem Fedy Bakker Fedy Bakker
Language NP Language no problem Leon Voorberg Leon Voorberg
Language NP Language no problem Bart Slegers Bart Slegers
Language NP Language no problem Alexander Elmecky Alexander Elmecky

REVIEWS

Telegraaf

'Deze Medea laat je niet meer los.'

NRC

'Uitmuntend toneel in hedendaagse bewerking Medea van Simon Stone.'

Trouw

'Gepassioneerd, kleintjes, grillig, ontredderd, vrijmoedig. En aldoor schemert die haar tot fatale actie dwingende wanhoop in haar ogen. Hartverscheurend.'

The Guardian

'The staging is brutal, leaving the performers nowhere to hide. They don’t need it: this flawless ensemble have created a raw masterpiece.'

The Stage

'This is world-class theatre. A first-rate adaptation, by a first-class director, powered by first-class performances. Exquisitely, brutally bold.'

Jury Theater Festival

'Deze Medea geeft een inkijkje in een doorsnee gezin in hun meest duistere dagen. Vormgeving is simpel, kaal en doeltreffend. Marieke Heebink zet een weergaloos subtiel waanzinnige Medea neer die zo je buurvrouw had kunnen zijn.'

DIGITALE PROGRAMMABROCHURE

Lees meer over het verhaal, de regie, scenografie en kostuums van de voorstelling in onze digitale programmabrochure.

NAAR DE BROCHURE
Marieke Heebink van ITA-ensemble speelt in Medea in Internationaal Theater Amsterdam (ITA).
Simon Stone
Regisseur
Simon Stone

De Australische regisseur, acteur en schrijver Simon Stone (1984) is één van de meest gevraagde en bejubelde theatermakers in het internationale circuit.

In seizoen 24/25 gaat zijn regie van Medea in reprise bij ITA.

Bekijk Profiel

Credits


regie, auteur Simon Stone
naar Euripides
vertaling, dramaturgie Peter Van Kraaij
vertaling Vera Hoogstad
scenografie Bob Cousins

-|-
lichtontwerp Bernie van Velzen
geluidsontwerp Stefan Gregory
kostuums An D'Huys
particulier producent Joost en Marcelle Kuiper
met dank aan Fonds 21

MEER ITA ENSEMBLE

Language NP Language no problem Prima Facie ITA Ensemble Theater Prima Facie
Sluiten Prima Facie ITA Ensemble / Eline Arbo
28 nov '23 t/m 14 jun '24
Eline Arbo regisseert Maria Kraakman in het prijswinnende toneelstuk van auteur Suzie Miller. Deze snoeiharde monoloog maakte furore op West End en Broadway. Wereldwijd werden er tal van versies geproduceerd. Eline Arbo was de eerste die het stuk in Nederland op het toneel zette.
Language NP Language no problem Medea
on Tour
ITA Ensemble Theater Medea
Sluiten Medea ITA ensemble / Simon Stone
09 jul '24 t/m 11 jul '24
In zijn versie van Medea mengt Simon Stone de tragedie van Euripides met het waargebeurde verhaal van een Amerikaanse vrouw die in de jaren negentig haar kinderen ombrengt.
Language NP Language no problem Penthesilea
on Tour
ITA Ensemble Theater Penthesilea
Sluiten Penthesilea ITA ensemble / Eline Arbo
03 aug '24 t/m 06 aug '24
‘Penthesilea is een verpletterende voorstelling en een nieuw hoogtepunt in Arbo’s oeuvre.’, aldus NRC ★★★★★. Regisseur Eline Arbo plaatst het eeuwenoude verhaal van Penthesilea en Achilles te midden van een rockconcert. Een muzikale ode aan de fatale liefde tussen deze twee grootheden.
Language NP Language no problem De wetten ITA Ensemble Theater De wetten
Sluiten De wetten ITA Ensemble / Eline Arbo
22 aug '24 t/m 01 sep '24
In haar debuutroman De wetten vertelt Connie Palmen het verhaal van een vrouw op zoek naar zichzelf. Zeven ontmoetingen met zeven mannen in zeven jaar tijd. We zien hoe ze op een spraakmakende manier het schrijverschap ingroeit en zingeving geeft aan haar leven dankzij en ondanks deze ontmoetingen.
Language NP Language no problem Julie ITA Ensemble Theater Julie
Sluiten Julie ITA Ensemble
25 aug '24 t/m 03 sep '24
De jonge Britse sterregisseur Rebecca Frecknall maakt een eigentijdse bewerking van het beroemde stuk van August Strindberg.
Language NP Language no problem Penthesilea ITA Ensemble Theater Penthesilea
Sluiten Penthesilea ITA Ensemble / Eline Arbo
10 sep '24 t/m 28 sep '24
‘Penthesilea is een verpletterende voorstelling en een nieuw hoogtepunt in Arbo’s oeuvre.’, aldus NRC ★★★★★. Regisseur Eline Arbo plaatst het eeuwenoude verhaal van Penthesilea en Achilles te midden van een rockconcert. Een muzikale ode aan de fatale liefde tussen deze twee grootheden.
Language NP Language no problem Cliënt E. Busken
ITA Ensemble Theater Cliënt E. Busken
Sluiten Cliënt E. Busken ITA Ensemble
02 okt '24 t/m 13 okt '24
Maria Kraakman debuteerde als regisseur bij ITA met Cliënt E. Busken, een monoloog gespeeld door Gijs Scholten van Aschat en muzikant Jip van den Dool. De tekst is gebaseerd op de laatste roman van Jeroen Brouwers.
Language NP Language no problem Prima Facie ITA Ensemble Theater Prima Facie
Sluiten Prima Facie ITA Ensemble / Eline Arbo
04 okt '24 t/m 20 nov '24
Eline Arbo regisseert Maria Kraakman in het prijswinnende toneelstuk van auteur Suzie Miller. Deze snoeiharde monoloog maakte furore op West End en Broadway. Wereldwijd werden er tal van versies geproduceerd. Eline Arbo was de eerste die het stuk in Nederland op het toneel zette.
Language NP Language no problem Weg met Eddy Bellegueule ITA Ensemble Theater Weg met Eddy Bellegueule
Sluiten Weg met Eddy Bellegueule ITA Ensemble
17 nov '24 t/m 01 dec '24
De autobiografische roman Weg met Eddy Bellegueule van Édouard Louis was in één klap een wereldwijd succes. Het boek vertelt zonder franje het levensverhaal van een homoseksuele jongen in een homofobe omgeving.
Language NP Language no problem De dokter ITA Ensemble Theater De dokter
Sluiten De dokter ITA Ensemble
05 jan '25 t/m 19 jan '25
De dokter werd voor het Nederlands Theaterfestival 2022 geselecteerd als een van de beste twaalf voorstellingen van het voorgaande seizoen. De actrices Janni Goslinga en Ilke Paddenburg werden genomineerd voor respectievelijk de Theo d’or en Colombina. 
Language NP Language no problem Giovanni's room ITA Ensemble Theater Giovanni's room
Sluiten Giovanni's room ITA Ensemble / Eline Arbo
15 jan '25 t/m 02 feb '25
David wacht er op de terugkeer van zijn verloofde Hella. Maar wanneer hij Giovanni ontmoet, een charismatische Italiaanse barman, raken de twee mannen verwikkeld in een intense affaire. Na drie maanden keert Davids verloofde terug en wordt hij gedwongen een keuze te maken.
Language NP Language no problem Vogels
on Tour
ITA Ensemble Theater Vogels
Sluiten Vogels ITA Ensemble
12 feb '25 t/m 15 mrt '25
Vogels van de Canadees-Libanese schrijver Wajdi Mouawad is een familiedrama dat zich afspeelt te midden van de langdurige spanningen tussen Palestina en Israël en de verstrekkende gevolgen daarvan.